רצח משולש איננו אירוע אסטרטגי מטיבו. כבר ידענו מעשי רצח גדולים יותר ומזעזעים יותר. אבל לפעמים הופך אירוע בודד למניע של מאורעות גדולים יותר. רק השבוע ציינו מאה שנים לאותה יריה בודדת בסרייבו שנחשבת לגפרור שהצית את מלחמת העולם הראשונה (ואיתה, כנראה, גם את השניה ואת כל המאה העשרים). איזה אירוע גדול עלול לגרור הרצח ומה היינו רוצים שיגרור?
בינתים לא מצביעים הדיווחים מישיבת הקבינט אמש על מלחמה באופק. בנט ביקש תגובה צבאית נגד חמאס עזה, לבני ויעלון התנגדו, בסוף, כמו בדרך כלל במקרים כאלה, קיבלו את עמדת הצבא ששומר בנק מטרות במיוחד להזדמנויות כאלה. כדאי להתעכב רגע על המונח הזה, “בנק מטרות”, כי הוא אולי מונח צבאי אך הוא משקף במדויק את המדיניות של ממשלות ישראל כבר לא מעט שנים.
“בנק מטרות” הוא אוסף מטרות, בדרך כלל מבנים בבעלות או בשימוש חמאס, שצה”ל יכול לפגוע בהם בלי לגרור תגובה שתכריח אותו להכנס קרקעית לעזה. הן לא מספיק חשובות כדי שצה”ל יפציץ אותן מיד, אך מספיק חשובות לחמאס כדי לשמור ולהפציץ מאוחר יותר, בשעת הצורך. אובדנן יכאיב לחמאס, אבל לא יותר מדי, לא עד כדי לגרום לו לפתוח במתקפת טילים. מדובר בהליכה על חבל דק, בסוג של “סטטוס קוו”. “סטטוס קוו” הוא הביטוי שנתנה הפוליטיקה הישראלית להסכמי הפשרה בין יהודים דתיים לחילונים. שני הצדדים הבינו שקיומה של חברה ישראלית ומדינה ישראלית מתפקדת חשוב מספיק על מנת שיוותרו מעט אחד לשני. המצב מכאיב לשני הצדדים וכל צד מנסה למשוך את השמיכה לכיוון שלו כל אימת שמתאפשר, אבל חוסר הנעימות הזה מאפשר חיים ביחד.
אלא שהטרור הערבי נגד ישראל, תחת השמות “אש”פ”, “פתח”, “חמאס” או כל שם אחר, איננו שותף אזרחי למדינה משגשגת. מדינת ישראל מנהלת, ביודעין, לאורך זמן ותחת כל ראשי הממשלה מכל המפלגות, מדיניות “סטטוס קוו” עם המרים שבאויביה.
הזמנים האלה שאחרי עוד מעשה רצח מזעזע (בתקשורת הישראלית מאז אוסלו זה מכונה במונח הסטרילי משהו “פיגוע”) הם זמנים קשים לפוליטיקאים. דעת הקהל מבעבעת (אם כי, חשוב להזכיר שהרבה פחות מבעבר. בשנות השמונים והתשעים גררו מעשי רצח כאלה תגובה פיסית של יהודים נגד ערבים, כיום מסתפקים בהתלהמות מילולית בפייסבוק) והפוליטיקאים צריכים לבטא את רחשי לב הבוחרים שלהם אבל גם לפעול בצורה אחראית. כאן הם בבעיה כי כאמור מדיניות העל של מדינת ישראל ביחס לטרור הערבי היא של “סטטוס קוו”.
האמת העצובה היא שלאיש בממשלת ישראל אין חזון חיובי של פתרון מדיני. נתניהו ולבני משתעשעים ברמה כזו או אחרת של התלהבות ברעיון של “שתי מדינות לשני עמים”, אבל כל מי שעוקב אחרי העסק יודע שזה בלוף. גם לבני וגם נתניהו לא מסוגלים (ולמעשה גם לא נדרשים) להסביר מהן אותן שתי מדינות, מיהם העמים, מה יהיו היחסים בינהן ובינהם ואיך בעצם תיראה המדינה או תיראינה המדינות לאחר ה”הסכם” שאמור להיחתם.
בשנות התשעים והאלפיים, ימי אופוריית השלום (בטרם עלתה בעשן ובהרבה הרבה דם) מלאה הארץ מכוני מחקר וכנסים מקצועיים שדשו בכל פרט ופרט מהסכמי השלום העתידיים. רובם ככולם היו אוויליים ומנותקים מהמציאות אבל לפחות היתה להם תכנית. הם ניסו לענות ברצינות על השאלות המהותיות שמציב חזון חיובי חדש לאזור. איך תיראה התחבורה, איך יתנהל המסחר, מי יהיה אחראי על הביוב וכן הלאה. כל זה לא קיים כיום. אבו מאזן, נתניהו וג’ון קרי הם שותפים במסע הונאה רחב מימדים לפיו מתנהל “מו”מ” על “הסכם שלום”, במשך תשעה חודשים יצאה לבני מפגישות עם אבו מאזן ושניהם דיברו על “התקדמות”, “אפשרויות” ו-“סוגיות יסוד”. הם שיקרו לנו. לבני לא מסוגלת לומר איך תיראה מדינת ישראל שאחרי ההסכם, אבו מאזן לא טורח לומר איך תיראה הרשות הפלשתינית ביום שאחרי. כולם עסוקים בתחזוק “המו”מ”. רוב המאמצים מתמקדים בהשארת הצדדים במו”מ, בלי קשר לתוצאותיו. למעשה, ההתחייבות האחרונה שדרשה ישראל מהפלשתינים בתמורה למחווה מצידה היתה לחזור לשולחן המו”מ. זה הכל.
האינטרסים של כל הצדדים המעורבים ברורים. שליטתו של אבו מאזן ב”רשות הפלשתינית”, גוף מלאכותי ומגוחך הרבה יותר מ”מדינת הלאום הסורי”, היא שליטה על הנייר בלבד. (היו כבר בשנות התשעים מי שניסו להזהיר את רבין-פרס-ביילין כי זמנה של יצירת מדיניות ערביות במזה”ת יש מאין כבר חלף, הם סירבו לשמוע מסיבותיהם אבל היום הדבר אמור כבר להיות ברור לכולם). נתניהו חייב לתקשורת ולאמריקאים מראית עין של “התקדמות” ב”תהליך מדיני” שמעולם לא האמין בו. ללבני אין שום עתיד פוליטי בלי לסמל את הכמיהה לשלום במערכת הפוליטית הישראלית.
רצח שלושת הנערים בגוש עציון אינו עצוב יותר מהירצחו של ברוך מזרחי בליל הסדר או הירצחו של החייל עדן אטיאס באוטובוס בעפולה, אבל המפלס התקשורתי הגבוה שלו יחייב תגובה ניכרת של הממשלה. פגיעה ב”בנק מטרות” כזה או אחר תהיה המשך הסטטוס קוו עם הטרור הערבי (כאמור, מנהלים אותו ראשי ממשלות משמאל ומימין כאחד). גם בנט, הסמן הימני בממשלה ובקבינט לא מציג חזון של פתרון. הוא מציע אמנם לספח את שטחי הרשות הפלשתינית לישראל, זה צעד מבורך בדרך להפסקת ההצגה השקרית שנקראת “הרשות הפלשתינית”, אבל זה עדין לא חזון. באין חזון, כל צעד הוא צעד בכיוון הלא נכון. כמו שאמר החתול לעליסה בארץ הפלאות: אם אינך יודעת לאן את רוצה להגיע, אין זה משנה באיזה כיוון תבחרי”.
מי שרוצה שינוי מהותי ביחסי ישראל והערבים שמסביבה ובתוכה ואולי אפילו עתיד בו לא יחטפו נערים, ירצחו אותם ויקברו בחופזה בצד הדרך, צריך לתבוע מהממשלה לא להפציץ עוד “בנק מטרות”, לא להיחפז למבצע צבאי בנוסח אולמרט בו אנחנו עוצרים לשאול מה אנחנו רוצים בעצם כשהכוחות כבר בתוך עזה או בעומק לבנון ובטח לא להמשיך מדיניות של “סטטוס קוו” עם הטרור. מי שרוצה שינוי צריך לתבוע מהממשלה להציג פתרון חיובי. חזון כולל: לאן אנחנו הולכים? מה אנחנו רוצים? על בעלי הרעיונות מימין ומשמאל להציע חזון לפתרון, חזון מפורט שיתן תמונה ריאלית של האיזור ביום אחרי שיבוצע. איך תיראה ירושלים, איך תיראה תל אביב, איך תיראה רמאללה ואיך תיראה חברון.
אנחנו חייבים להתגבר על הרתיעה מהצגת פתרונות, רתיעה מובנת לנוכח הפתרונות האיומים שיישמו ממשלות ישראל האחרונות אך עדין רתיעה מזיקה. פוליטיקאים יצטרכו להכריע לאיזה חזון הם מחויבים ולהיבחן (ולהיבחר) על פיו. הישיבה על הגדר, ההליכה על החבל והשמירה על המצב הקיים – כל אותן מיומנויות שבנימין נתניהו שיכלל לכדי אמנות, הולכות ומאבדות מתוקפן. אין בהן די כדי להנהיג את ישראל בעשור השני של המאה ה-21, בתקופה בה כל המזרח התיכון קורס אל תוך עצמו במערבולת מהירה וסוחפת. דרוש חזון. אנחנו רוצים תשובה.
“ימי ביבי”:
שאלתי את עצמי, מדוע האיש הזה מרתיע אותי כול כך. מה קרה לי בחודשים האחרונים, שכול פעם שאני שומע אותו, צופה בו מדבר, שומע ציטוטים שלו, אני חש תחושות קשות, גופניות ורגשיות?
נתניהו לכאורה, הוא “נער הזהב” של הפוליטיקה הישראלית. “בן טובים” למשפחה מיוחסת, משכיל, נואם בחסד עליון, לוחם אמיץ, כריזמטי, רהוט ואף גבר נאה. היו לו את כול הנתונים להיות מנהיג אהוב והנה, תדמיתו הציבורית נמצאת על כרעי תרנגולת, יותר מכך, הוא שנוי במחלוקת והוא מעורר בקרב חלק מהאוכלוסיה, אנטגוניזם, שלא נראה כמוהו, עד כדי שנאה עזה ממש.
אם כן, מה הם הסיבות?
1. מנהיגות: מנהיגות היא מושג מופש למדי, לאנשים, צורך מולד למנהיג, למישהו שיוביל, יתווה דרך. בילדותנו, הורנו הם “המנהיגים”, בבגרותנו, אנו מצפים לדמות מנהיגה בעבודה, בצבא ובודאי ברמה הלאומית.
מנהיג , הוא אדם המהווה דוגמא אישית, הוא איש שיש בו יושרה, כלומר, פיו, ליבו והתנהגותו שווים, מנהיג הוא אדם הדובר אמת, מנהיג, הוא איש של חזון, איש של דרך. בספר “לנצח נבנו” למדנו שהמנהיגים הגדולים בחברות מצליחות, היו אנשים צנועים. צניעותם, כנראה יצרה השראה בקרב כפכפיהם והביאה אותם למצוינות.
היכן עומד נתניהו מול פרמטרים אלו?
א. דוגמא אישית: אני נזכר בסיפור המיטה המיוחדת שהתאימו לו לקראת טיסה לחו”ל, כדי שהוא ורעייתו ישנו היטב, שנת ישרים, במקביל, אני נזכר בתמונת מנחם בגין המנוח, ישן בטיסה לארה”ב כשרגליו מונחות על המשענת המפרידה בין מושבים. אני נזכר בנאום “השמן והרזה” ואני רואה אני רואה איך הוא ואשתו, הולכים ומתמלאים. אני קורא על חשבונות הגלידה, על חשבונות מים מנופחים, על נירות ריחניים, על סוויטות פאר, על נסיעות לחו”ל עם הילדים, אני רואה נהנתנות שלא הכרתי כמותה. אינני רואה דוגמא אישית, בשום תחום.
ב. יושרה: האיש מבטיח ואינו מקיים, כשיטה. הוא נוהג לפזר הבטחות (“נבטיח ביטחון לתושבי הדרום”, “נגן על תושבי ישראל”) בכול התחומים, המדיני, הבטחוני, הכלכלי. הבטחות לרוב שלרוב, אין בינם לבין מעשיו, דבר וחצי דבר.
ג. חזון: אין לנתניהו חזון. ההתרשמות היא שהוא עוסק ב”השרדות” כדרך חיים. ניכר שהוא בתחושה מתמדת שמעמדו בסכנה, ועל אף היותו, ראש הממשלה בעל הכהונה הארוכה ביותר בישראל, אחרי דוד בן-גוריון, הוא עדיין חש חוסר ביטחון כרוני, לגבי מעמדו. הוא לא מתאר עתיד, הציבור לא מודע לחזון מגובש ברור, מלהיב שמרגש להתחבר אליו. העתיד מצטייר כסיוט מתמשך, “קמים עלינו לכלותנו”, “אירן גרעינית”, “אנטישמיות בכול מקום” , “עם לבדד ישכון”. את כול חרדותיו הקיומיות, מעביר נתניהו לציבור אותו הוא מוביל.
ד. אי אמירת אמת או “תרבות של שקר”- נתניהו פועל לכאורה להשגת שלום. הוא מצהיר על רצונו בשלום, הוא מדבר על חזון 2 מדינות, הוא נואם באנגלית נפלאה על שלום, הוא אפילו לוחץ את ידו של אבו-מאזן. הוא מאמץ את “אסטרטגיית עראפת” אמור א’ ועשה ב’. הוא מושך זמן. יתכן שטקטית הוא פועל נכון, גם בזאת אינני משוכנע. אני, כאזרח, רוצה שיאמרו לי אמת. אני משתוקק לשמוע אמת, אני מייחל לאמירת אמת. אינך מאמין בשלום?, תאמר, בצורה ברורה.
יועציו של נתניהו, עסוקים בגיבוש מתמיד של “ספינים” סחרירים בעברית. תחושת האזרח, שנתניהו מנסה להסית את תשומת הלב ממנו וממעשיו הצידה. תמיד, בכול רגע נתון. בכול יום ניתן למצוא כותרות מופרכות בתקשורת, פרי “צוותי החשיבה של יועציו”. ” נתניהו פועל לביטול מוסד הנשיאות”, “נתניהו הכריז על באר שבע כבירת הסייבר”, וכמובן ,” איראן”. מחירי הדירות עולים? “איראן”, אובמה אמר שאתה שקרן? , “איראן”, שחיתות ציבורית? (נתייחס אליה בנפרד), “איראן”. “איראן” היא הנשק הסודי, הספין האולטימטיבי ליום צחיח. ה. שינוי :מנהיג שואף לשינויים, נתניהו, נרתע מהם כמו מאש. אני סוקר את שנות כהונתו המצטברות (3 תקופות כהונה) אני מנסה לבחון אלו שינויים מהותיים, הוביל נתניהו בציבוריות הישראלית. אני מתקשה למצוא. אני זוכר אין ספור נאומים, הבעות פנים דרמטיות, שינויים, אינני רואה.
ו. התיקווה- המנונה של מדינת ישראל. וכול האזנה להמנון, כמוה, כזריעת מלח על פצעים חשופים.
2. שחיתות ציבורית: שחיתות ציבורית, תמיד הייתה כאן, נתניהו לא המציא אותה. אני נותן לנתניהו את הקרדיט שהוא אדם ישר והגון, ברם, בתקופתו, לבשה השחיתות ממדים מפלצתיים. בתקופתו, “פרחה השיטה”. קשר “הון-שלטון-תקשורת” הגיעה לרמה של איום אסטרטגי על קיומה של המדינה, אין צורך להרחיב. זהו נושא הדיונים המרכזי בפייסבוק ומחוצה לו. נתניהו, פסיבי מול העדרו של שלטון החוק, אינו פועל, אינו עוסק בנושא, כאילו הדברים, לא נוגעים בו. שחיתות ציבורית: שחיתות ציבורית, תמיד הייתה כאן, נתניהו לא המציא אותה. אני נותן לנתניהו את הקרדיט שהוא אדם ישר והגון, ברם, בתקופתו, לבשה השחיתות ממדים מפלצתיים. בתקופתו, “פרחה השיטה”. קשר “הון-שלטון-תקשורת” הגיעה לרמה של איום אסטרטגי על קיומה של המדינה, אין צורך להרחיב. זהו נושא הדיונים המרכזי בפייסבוק ומחוצה לו. נתניהו, פסיבי מול העדרו של שלטון החוק, אינו פועל, אינו עוסק בנושא, כאילו הדברים, לא נוגעים בו. מה אתם רוצים ממנו? הוא בסה”כ ראש הממשלה
.3″ישראל היום”: כול עיתון, מביע עמדה, חלק אף מזוהים פוליטית. “הארץ” הוא שופרו המובהק של השמאל היותר רדיקלי, “ידיעות” תומך מסורתית באנשי “קדימה” ומתנגד לנתניהו התנגדות חריפה וארסית. אף אחד מהם, אינו עיתון שנוצר עבור אדם ספציפי. “ישראל היום”, מזכיר עיתונים מתקופות חשוכות. ישנם ימים, שהוא ממש מצטייר כ”ביטאון משפחת נתניהו”. כתבות מגוחכות כמו “קווים לדמותה הנאצלת של שרה”, אין מקומם בעיתונות מתוקנת. לא ימצאו בשום עיתון בחברה המערבית, גם אם הגב’ נתניהו הוכפשה בעיתון אחר. לא קיים דבר כזה. קיומו של עיתון כזה,באופן פרדוקסלי, רק מגביר את הרתיעה מהאיש ולא להייפך.
לסיכום: ברמה הפסיכולוגית, ביבי מהווה אנטי תזה, לכול הצרכים הפסיכולוגים של מונהג ממנהיגו. בחברה עסקית, העדר כול כך חד של מנהיגות, עלול להביא אותה לקריסה עסקית. במדינה, לחורבן בית שלישי.
כל ההצעות המתפרסמות חדשות לבקרים אינן עונות על הצרכים לא בטווח המיידי ולא בטווח הרחוק. זה נראה על פניו שכל האנשים השפויים נמצאים בעולם התקשורת (ימין או שמאל)כותבים מרצים ומלמדים זכות על פתרונות מצויינים שכלם עלו על המדוכה, לפחות פעם אחת, החל מתקופת יגאל אלון. בשלב מסויים גם הליכוד אימץ והעלה על המדוכה תכנית שהגה בזמנו יגאל אלון שהיה מדינאי דגול. גם היא לא צלחה. התכניות מאד פשוטות כפי שמעלה אוניברסיטת פראגר: אנחנו רוצים פתרון פוליטי הגיוני עבור שני העמים ואילו הצד המוסלמי רוצה אותנו מתים. אבל אני מצטער כי בעניין זה אי אפשר להיות מתים ולתת פתרון פוליטי הגיוני. מוות הוא לא חלק מהשיקולים לניהול משא ומתן לפתרון פוליטי. לפי כך ‘בנק מטרות’ הוא פיתרון חלקי ראוי כי לא יעלה על הדעת לנהל משא ומתן תחת שיקולים של מוות. בשיקולים האלה חובה שיהיה בנק מטרות. צה’ל צודק. הפתרונות שלו יותר טובים מכל הפוליטיקאים הגאונים שלנו.
אני לא מחסידי ביבי אבל קודם כל הוא מנהיג מאוד פופולרי וממש לא שנוא חוץ מעל ידי מיעוט זניח. אז מכאן כל השאר מוזר.
למשל ״שחיתות ציבורית״ תחת ביבי ? מה ? איזה מקרה ? כל הפרשיות כמעט כולן הן מהתקופה שלפניו. מה בדיוק הקשר עם ביבי ? האיש באמת נהנתן אבל גם ישר וממש לא מושחת.
האיש לא ישר האיש שקרן כרוני !!
האיש שנוא ע”י רוב העם וגם הימין מקבל אותו מחוסר אלטרנטיבה לא כי הם אוהבים אותו…
האיש ישר במובן הזה שאינו גונב כסף ואינו מתעשר מכסף ציבורי ואינו מושחת. הוא לא משקר יותר מכל פוליטיקאי ממוצע.
אני אישית הייתי מעדיף ראש ממשלה אחר מביבי. אני לא אוהב אותו במיוחד. אין לו חזון, אי אפשר לסמוך עליו באמת.
אבל להגיד שבעם שונאים אותו זה פשוט לא נכון. הוא עדיין מאוד פופולרי. רק אנשי התקשורת שונאים אותו. הם אפילו לא יודעים בדיוק למה.
יפה כתבת , טל לדעתי תעלי תגובה זו לראשי
קראתי בעיון את הטקסט וחיכיתי לצמד המלים “תקופות חשוכות”. בהתחלה פספסתי אותן, וזה היה נראה לי מוזר: טקסט נגד ביבי-שררה-הון-שלטון-עיתון בלי אזכור אחד של “תקופות חשוכות”?!?! אז קראתי שוב, והפעם מצאתי את צמד המלים ונשמתי לרווחה. אפשר להירגע, הכל בסדר…
תיארת בדיוק את הפרופיל של האישיות המתאימה לתפקיד “נשיא הגלקסיה” ע”פ דאגלס אדאמס בספרו “מדריך הטרמפיסט לגלקסיה”
בפרט הקטע של הסטת תומת הלב מהמנהיג והלאה:)
בשתי מלים, קוראים לה “תעשיית השלום”, וזו אכן אחת ההונאות הגדולות מעולם שהיו פה – מימין ומשמאל גם יחד.
פוסט מעולה.
לפעמים אפשר לומר לא בלי להתחייב לכן כלשהו, כרגע לא, מתישהו כן, זה בסדר גם במשא ומתן של אנשים וגם במשא ומתן בין מדינות, נניח לא לפרוק עירק, ועוד שנתיים עירק כבר מפורקת ומכוננים יחסים עם הכורדים, וכן הלאה וכן הלאה, מראית העין נעלמה גם היא כי אפילו קרי מבין ששום דבר לא דומה למה שהיה, ואולי רק תומס פרידמן השיקוץ ימשיך לנאץ את ישראל, בסוף צריך לקבל החלטות, אבל החזון של לפני שנה לא דומה לזה של היום, צריך להשתחרר מהמנטרה של אם לא זה אז מה כן, ובכל זאת צריך לנסות ולטפל בחוליי החברה הישראלית הערבית ישראלית וכל מה שבינהם, כי בקצב הזה עלולה להיות כאן סוג של מלחמת אזרחים, וזה רע מאוד
קוראים לזה הכרה במגבלות הכוח.
כולנו,עד גיל מסוים,סבורים שכל משבר אפשר לפתור בכוח ואם צריך אז ביותר כוח.
אחר כך אנחנו מתבגרים ומבינים שהמציאות מורכבת ואיננה כה חד מימדית (כפי שנוטים להציגה פוליטיקאים שלא נושאים באחריות).
״בנק המטרות״ הוא ביטוי מכובס.כמו ״תקיפה כירורגית״ או ״פיגוע התאבדות״.או ״הטייסים דיווחו על פגיעות מדויקות במטרות״ (ורק לאחר שנחתו בבסיסם שמעו את החדשות המרות על מותם של ילדים ואנשים חפים מפשע.איך הם חיים עם הידיעות הללו ?).או ״השלום״ (למה הם מתכוונים מעבר לקלישאה ?).או ״הפליטים״ (כאילו שהצגתם כמהגרי עבודה תפגע בזכותם ליחס אנושי).
כולנו חוטאים בבנאליזציה של השפה.
לנתניהו אין חזון,אלא אם הסתגרות בגטו היהודי הגדול ביותר בהיסטוריה ובניית עוד ועוד גדרות וחומות מבטא חזון.
הפוליטיקאים מימין שמכריזים על כך שבין הירדן לים תתקיים רק מדינה אחת (יהודית כמובן) מבטאים עמדה אנטי ציונית שמוותרת על המשך קיומה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית בעלת רוב יהודי (וזו יכולה להתקיים רק בגבולות 67 עם תיקוני גבול מוסכמים).אין להם תשובות לשאלות מה יהיה גורלם של מיליוני הפלסטינים שחיים בגדה המערבית וברצועת עזה – האם הם יקבלו זכויות אזרחיות ופוליטיות במסגרת המדינה היהודית ומה יקרה כאשר במרחב שבין הירדן לים היהודים יהפכו למיעוט ? האם המדינה תחדל להיות יהודית או שהמיעוט היהודי ימשיך לשלוט על הרוב הפלסטיני (ואז תתהווה כאן מדינת אפרטהייד) ?
הפוליטיקאים משמאל שמקדשים את השלום לא מסוגלים לענות על שאלות שעוסקות בסוגיות ביטחון מהותיות (מי ימנע ירי אל עבר ישראל מהגדה והרצועה ? מי יפרק את כל הארגונים מנשקם ?) וגם לא על שאלות שעוסקות בהתנגדות חלק משמעותי מהעם הפלסטיני להסדר,בעניין הפליטים או באופן שבו ירושלים תתנהל כעיר בירה לשתי המדינות.
ברור לחלוטין שפתרון המדינה האחת יביא קץ למפעל הציוני (איזו סיבה תהיה ליהודים ברחבי העולם,שחיים בקהילות שהן מיעוט באותן ארצות,לעלות למדינה היהודית שבה הם עלולים לחיות גם כן כחלק מקהילת המיעוט ?).ברור גם שאין כרגע כל אפשרות להגיע להסדר שלום עם הפלסטינים (ואי אפשר יהיה להגיע להסדר רק עם פת״ח וללא הסכמת חמאס).
המסקנה האחת המתבקשת היא הקפאת מצב מוחלטת בשטח (לא בונים,לא מספחים,לא הורסים,לא מגרשים),כזו שתאפשר יום אחד למנהיג ישראלי אמיץ ולמנהיג פלסטיני אמיץ להוביל מהלך של פיוס בין שני העמים ולחלוקת הארץ.
האם שלום בלבד אינו חזון מספיק לאחר 100 שנות סכסוך עלים? האם יש צורך בפרמטרים מדויקים כדי לצאת לדרך?
הפרטים יבואו לארך זמן.
http://www.famad.com/images/Tomorrow-leaf-ad.jpg
הרצון בחזון ובפתרון הם מובנים – אבל הם לא מעשיים במצב הנוכחי. כל זמן שהצד השני לא מעוניין בקיומנו פה, ומאמין שיש אפשרות סבירה לחסל אותנו בעתיד הנראה לעין – לא יהיה פה שלום. מאידך, גם לנו אין רצון מינימלי לגרש מפה מליוני אנשים, שרובם ככולם אנשים שרק רוצים שקט.
מה עושים? אין כ”כ מה לעשות, מלבד שיפור התחזוקה של המצב הקיים, בתקווה שבצד השני ישלימו יום אחד עם זה שאנחנו לא מתכוונים ללכת לשום מקום, ואז אפשר יהיה להתחיל לדבר. אותו יום (אם אי פעם יגיע) נמצא במרחק של דורות, לא שנים.
עד לאותו יום שיגיע או לא, אפשר לראות איך מקלים על חיי פלסטינים, מבלי להתפשר במילימטר על הביטחון שלנו, ואיך מגבירים את היעילות של הלחימה בטרור וההרתעה של אלה שחושבים שהוא יקדם אותם לקראת השגת היעד הסופי של חיסולנו.
זה לא חזון מרשים כמו חומוס בדמשק, וזה לא חזון פחות-מרשים של “תכנית הרגעה”, אבל האמת היא שזוהי מציאות חיינו לאורך יותר משני שליש משנות קיומה של המדינה – וזה עדיף לאין שיעור על האלטרנטיבה, של יצירת פתרון שאין ליישום שלו כל היתכנות לאורך זמן.
לא באמת מדובר במשהו חדש. השקרים שמנהיגי הימין מנחילים לציבור הישראלי, כבר היו מעולם. עודם ישובים באופוזיציה, הם דוחקים בממשלה להגיב ‘תגובה הולמת’. כשהם אוחזים במושכות השלטון שוב הם תובעים מהממשלה להגיב ‘תגובה הולמת’. דיבורים. רהב, שחץ, והרבה חול בעיני הציבור.
נפתלי בנט המשיך לשבת בממשלה שלדעתו קידמה “מדיניות שמסכנת את בטחון אזרחי ישראל” ושחררה רוצחים (במקום להקפיא בנייה ולא מעט באשמתו), וימשיך לשבת גם בממשלה שלא תיתן תגובה מידתית כפי שהוא היה רואה אותה ושוב לדבריו מדובר “במדיניות שמסכנת את ביטחון אזרחי ישראל”. אל דאגה, הפראיירים ימשיכו להצביע לו.
באשר לאיווט ליברמן מיותר להכביר מילים. האיש ימשיך ללהטט בכולם. עיתונאים כבן כספית עדיין ייתנו לו את הקרדיט. רק כדי שלא יצטרכו חלילה לומר: טעינו באיש.
העייפות הזאת מדיבורים ריקים מתוכן, באה לידי ביטוי בבקשה הצנועה שהעבירו בני משפחות החללים, לפוליטיקאים: בלי פוליטיקה בהספדים. ובמילים אחרות את מה שכולנו רוצים לומר: בלי קשקושי שכל.
במילה אחת – בוגיזם.
בשתי מילים – ניהול הסכסוך.
בטיפה יותר מילים – אין פיתרון טוב, אז עושים מה שאפשר כדי שדברים לא יהיו יותר גרועים. כמו שמישהו עם כאב גב כרוני לא מרים משקולות.
לינק לפוסט שמרחיב הרבה:
http://dannyorbach.com/2014/05/16/%D7%91%D7%95%D7%92%D7%99%D7%96%D7%9D-%D7%94%D7%90%D7%99%D7%93%D7%99%D7%90%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%93%D7%A9%D7%93%D7%95%D7%A9/
תודה על הלינק, ועל הבלוג המעניין.
המאמר מדייק לדעתי בתיאור – ומפספס במסקנות.
לדעתי, דווקא התמצות שאתה נתת, הוא המסקנה הנכונה – ואני סבור שה”בוזיגם” הוא לא שלילי כפי שדני אורבך תופש אותו.
אורבך טוען שההתמקדות במיקרו מזיקה בגלל שיש כאן התעלמות מהמאקרו – אלא שהאמת היא שהמאקרו הוא בלתי פתיר. זה נורא יפה שרוצים למצוא בכוח פתרון למאקרו, אלא שאין כזה בנמצא, והשאלה היא אם החיפוש בכוח של פתרון קבע, לא ידרדר את מעמדנו עוד יותר.
הסכסוך עם הפלסטינים לא ייפתר, לא בטווח הנראה לעין, לפחות. אפשר לקבל זאת, ואפשר לא לקבל זאת. הבט, למשל על גישת השמאל הריאלי-יותר (לא אלה שעדיין חושבים שאם ניסוג וניסוג וניסוג, מתישהו הפלסטינים יגידו “זהו. מספיק לנו, מעכשיו בואו לחומוס”) : בהתחלה הם אמרו שאם ניסוג יהיה שלום. נסוגו. הטרור גבר. אז הם שינו גישה ועכשיו אומרים שיש לסגת כדי להציל את האומה, מבחינת דמוקרטית ודמוגרפית.
קשה להתווכח עם גישה כזו שבה יש פתרון אחד ויחיד, לכל הבעיות בעולם (ועדיין היא עדיפה על עצימת עיניים למציאות, והמשך אמונה דתית שהצד השני מתישהו יוותר על כלל חלומותיו, אם רק נוותר מספיק).
ניהול הסכסוך זה לא פתרון אידיאלי בשום צורה. אלא מה? זו הדרך היחידה להמשיך לקיים כאן ריבונות יהודית. המשך הדרך של אוסלו, יוביל לחורבן וודאי, כי מתישהו כבר לא נהיה חזקים מספיק, והם כן יהיו. הליכה בדרך ההפוכה (של ימין אדיוטי ושמאל קיצוני) בכיוון של מדינה אחת, יבטיח גם הוא חורבן. מה נשאר? ניהול הסכסוך. זה לא יפה, זה לא מצטלם טוב, זה לא משדר “חזון” – אבל רק ככה התקיימנו פה, ורק ככה נמשיך להתקיים פה.
– כולנו רוצים פתרון לחיים, ועדיף שיהיה נעים וגם משאיר חותם חיובי. ההעדפה היא לפתרון לינארי, עם מעט סעיפים שניתן להסביר אותם בפופוליטיקה או בבלוג במהירות. רצוי קונצזוס מלא, ואם לא אז לפחות רוב מוחץ ויציב על פני שנים שיתמוך בפתרון. כמו כן, עדיף שיהיו בירוקרטיות יעילות בנוסח גרמניה עם משאבים של שווצריה וניהול אמריקאי-יפני מדוייק ואמין. כדאי שיהיה עודף תקציב של מיליארדים, ממדינות תורמות שאין להן חובות אדירים אם אפשר, אבל לא ממדינות מושחתות שרוצות לשלוט בנו או מהוותיקן שרוצה להצטרף לרבנים ולוואקף בנוכחותם בבירה, בפרט אם תחולק אבל גם תישאר שלמה ושלווה וטובה לכל אזרחיה. לגבי הפליטים והמתנחלים, כל ממשלה בשני הצדדים תמיד תשמח למלחמת אזרחים קטנה לנטרול ופירוק המחנות/יישובים, ואין חשש שאגב כך מישהו ימצא דרך לפוצץ את התהליך היעיל והרציונלי של פיוס ונורמליזציה, שהרי כל שליטי ערב לא יכולים לחכות לפתיחת הגבולות ושכנוע האופוזיציות במדינותיהם שאין כמו שכנות טובה להארכת כהונתם של דיקטטורים.
– כמובן, גם לישראלים וגם לפלסטינים יש חזון של אחווה, ומאות עמודים של פתרונות, צוותי מו”מ משובחים, מצע מפלגתי שסוחף את ההמונים בבחירות חופשיות, וגם תנאים אזוריים שייסייעו ביישום.
– בוז’י ובוגי כבר הכינו את החזון/מצע לבחירות הבאות, וגם אבו-מאזן והחמאס ניסחו חזון מתאים מצידם. יוזמת ג’נבה הפלסטינית, וזו הישראלית, כבר גיבשו רוב אצל הרוב הפלסטיני במחנות הפליטים בירדן, והדוקטורים של תהליך אוסלו כבר ביקרו באירן וסעודיה והשיגו הסכמה שאסד יוותר על שליטה על גדות הכינרת תמורת פתיחת הגבול והטפלת מים לעמו.
– ובכל זה אשם ביבי.
צ”ל “התפלת מים” כמובן, אבל במקרה זה הרעיון טפל
הפתרון הוא להמשיך לעשות מה שעושים לבנות חומות גבוהות ומשוכללות יותר ולחכות עד שיבוא מנהיג מתון יותר הם רק הולכים ונעשים מתונים יותר ויותר כאשר הם יבשילו לכדי הסכם יהיה הסכם עד אז תהיה הגנה טקטית