אריה דרעי מעריך שהוא יכול להביא בין עשרה ל 15 מנדטים בבחירות ואין לו שום שאיפות להיות ראש ממשלה בישראל. כך הוא אמר ביום שישי במפגש בקורס ממשל ואסטרטגיה של בית הספר אסכולות.
“אין לי רצון להיות ראש ממשלה כי אני לא יכול. אין לי כוחות נפש להוציא אנשים לסכנת חיים. אני פחדן ואני לא מסוגל ואם אני עושה דבר כזה, אני צריך להיות בתענית ולקרוא תהילים כל היום. איזה ראש ממשלה יתכן שיקרא תהילים ויצום כל היום? יש לי פחד ולא יודע אם יש לי את היכולות. אם ככה אז למה אני הולך לפוליטיקה? להביא עשרה או חמש עשרה מנדטים? ואולי בסוף לא אהיה שר. אני לא צריך את זה.”
דרעי, לפי מה שאמר, חוזר לחיים הפוליטיים למען הנכדים שלו ולמען החברה וגם כי “מהנסיון שלי אני יכול לתרום ולהיות מאחד ומפשר“.
חלק מן הקהל של אסכולות – ציבור חילוני ברובו של גברים ונשים בגיל העמידה פלוס -שבא בהמוניו פעם בחודש לקורס הנ”ל (אולם רקאנטי במוזיאון תל-אביב, כ 500 כסאות, היה מלא עד אפס מקום) התנגד להבאתו של דרעי. מה פתאום נותנים במה לפושע מורשע? והדבר בא לידי ביטוי גם בחלק מקריאות הביניים במהלך דבריו.
בהפסקה שאלתי את ארבעת הגברים שישבו בסמוך אלי, אם יש להם בעיה עם עברו הפלילי. שניים אמרו ששילם חובו לחברה וזה שייך לעבר. אחד אמר שהוא עוד חושב על זה. הרביעי אמר, שאין לו בעיה עם עברו הפלילי, רק צריך לראות שלא יחזור לסורו.
ממה שאני התרשמתי, הציבור החילוני בישראל צמא למגשר, למפשר, למישהו שיסביר להם את הציבור החרדי הגדל בקצב מסחרר. דרעי, אולי שליח מפתיע, שמא מי שהתכונן היטב לחזרתו לחיים הפוליטיים, מבין זאת היטב. תמיד אמרו שיש לו חושים פוליטיים מעולים והיום הוא מציג את עצמו כאיש-התווך. יודע לדבר לחילונים בשפתם ומבטיח שלעולם לא יפסיק להיות חרדי. על המצע הזה, הרשו לי להמר, הוא ימשוך ציבור גדול. במיוחד אם יצרף למפלגתו גם חילונים וגם נשים (נשים? פוי. ממש נסחפתי).
על כל פנים, אירועי בית שמש ובעיות חילונים-דתיים רק עושים לו טוב. הוא המסביר. והוא מסביר מסביר פנים.
עוד לפני שעלה לדבר, דרעי נכנס לאולם בצעד מנומס והתיישב בצד. הגיע מעט מוקדם להרצאתו. מלווה באדם אחד, שלבוש בדיוק כמוהו (חליפה שחורה, חולצה לבנה, האם אלה המדים האחידים של פולטיקאים דתיים?).
שמתי לב לכניסתו השקטה של דרעי, רק בגלל שהנואם הבא בתור, עמוס גלעד, פרץ לאולם בחשיבות עצמית, כשהוא מזנק על הבמה באמצע משפט מלומד של מנחה הקורס, איתן בן-אליהו.
כאילו 500 הנוכחים המתינו רק למשיח הבטחון הישראלי, מבלי להסס אפילו קמעה אחרי שהדלת הצדית נפתחה והוא נכנס לאולם, הוא פשוט עט על הבמה. בן-אליהו לא איבד את חוט המחשבה והעיר לו, תמתין רגע במושבך באולם עד שתוזמן לבמה. וגלעד הסתובב וירד לשבת בצד.
ניחא, נשים את האנקדוטה בנוגע לנפיחות עצמית לרגע בצד, הדברים שאמר דרעי היו גם הרבה יותר מרתקים בתוכנם ושפת גופו לא פחות חשובה. הוא פתח בהתנצלות והתבלבל כבר במשפט הראשון. “קיבלתי בשורות טובות על פטירתו של ראש מועצת נתניה… ואני אצטרך לקצר” הוא אמר במבוכה מבלי שהוא קולט את אבסורד מילותיו.
האם יתכן שדרעי, פוליטיקאי משופשף, באמת מתבלבל לדבר מול החילונים האליטיסטיים שממילא לא יצביעו לו בחיים?
בהמשך הוא אמר דברים מעניינים:
על הגינוי שלו למיעוטים דתיים אלימים בבית שמש:
“גיניתי בצורה הכי חזקה את אותם הגורמים שהם המיעוט. הם מיעוט קטן אבל כמו שאומרים, זה הקטן גדול יהיה. הם יכולים לגדול. כמו שראינו עם נוער הגבעות. חשבנו שזה אחדים, ועכשיו זה כבר גדול”
על אופן הטיפול בקיצונים דתיים, על כך שהם נערי תורה:
“אני מכיר רק רב אחד. הרב ניצב יוחנן דנינו. אני לא מכיר אף רב שיכול להשפיע עליהם, כי הם לא שומעים לרבנים. יש משטרת ישראל שאחראית על חוק וסדר. השיטה שהיתה, שהמשטרה לא נכנסת ותסתדרו ביניכם, ונהיו גטאות של ערבים של חרדים, זו מדיניות שלא תתפוס.”
על כתבת אולפן שישי (בה צפה בדיעבד באינטרנט) והקשר שלה להתמודדות של יאיר לפיד בבחירות הבאות:
“מי יכול לעמוד מול ילדה כזו? אבל מה באמת היה שם? הרי היא למדה בבית ספר נפרד מבנים, ואמא שלה יושבת בנפרד בעזרת נשים בבית כנסת. היא לא באה להאבק כדי שיתנו לה לעלות לתורה. זה מאבק נדל”ני. יש מריבה בין שתי שכונות מי יקח מבנה, והדרכים שלהם (של הקיצוניים הדתיים – ט.ש.) אחרי שהפסידו במאבק פסולות ביותר. אין דבר בעולם שמצדיק כזו אלימות.”
“אבל שלא נטעה, כל מי שמבין בתקשורת, הכתבה הזו בליל שבת, עם הווליום שניתן לה ואיך זה השפיע על החברה בישראל. זו כתבה שעשו אותה. לא כתבה שצילמה מה באמת היה. הרי זה היה חופש חנוכה. לקחו את הילדה ואת האמא ועשו מנגינה יפה ושקטה. זה לא כתבה שמתאימה לאולפן שישי על פי הכללים. זו כתבה של מפלגת אולפן שישי. זו האמת.”
על שינוי שיטת הבחירות (ופה אני מתמצת ומקצרת את רוח הדברים):
צריך להגדיל את אחוז החסימה, מפלגות קטנות בעלות אותו רקע (ערבים, חרדים, שמאלנים וכו’) שיתמזגו להן. הלוואי ואפשר היה להגיע למצב של שלוש ארבע מפלגות שבתוכן יש ייצוג לכל הפלגים. השיטה הפוליטית לא מתאימה, היא התאימה לקום המדינה, לא יותר. ראש הממשלה צריך להיות חזק יותר, לא תלוי בהליכה לנשיא, לא צריך הצבעת אמון הכנסת, משוחרר למנות את שריו. אסור שיהיו יותר מ 18 שרים. אפשר גם פחות. צריך לעגן את זה בחוק יסוד. וכן שרק עד שני שליש מן השרים יבואו מתוך הכנסת. שרים צריכים להיות מינוי אישי מקצועי ולא להיות מסוגלים לצאת נגד ראש הממשלה, כמו שהם עומדים לעשות לו מחר בנוגע לחוק חינוך חינם. לא יתכן שהשרים הם גם ח”כים ואף אחד בכנסת ללא ממלא את תפקיד הפיקוח על הרשות המבצעת.
מה לא שמענו מדרעי? שום מילה על התמודדות עם הבידול מש”ס וגם לא על הבידוד של ישראל בעולם, על העדר מו”מ מדיני. טוב, יש עוד זמן עד הבחירות. נקווה שדרעי יתן יותר מאשר 4 דקות בחופשה המשפחתית, כשהוא מוקף בנכדים משתרע על המגלשה המתנפחת.
תודה, זה מאוד מעניין. מרגיז קצת לגבי ההאשמה בקמפיין את אולפן שישי, אני שמעתי את העיתונאי מדבר, זו האשמה דמגוגית ומניפולטיבית.
כן. הוא מחפש את דרך האמצע. רוצה למצוא חן בעיני כולם, אחרת איך יהיה מתווך?
לא נראה לי שדרעי באמת פוסל את האופציה להיות ראש ממשלה, הוא מעלה בלון ניסוי לראות את תגובת הציבור החילוני. כמו שתמיד רמון אמר “להיות ר”מ זו אופציה, לא אובססיה”.
🙂
למרות שהוא באמת היה נשמע כמו אחד שמשכנע ומשוכנע שלא יהיה רוה”מ
אין, אין אין כמו השמאל:)
כשדרעי לא הצליח לספק את הסחורה בתרגיל המסריח, הוא הפך לשיקוץ, ומהר מאוד החקירות נגדו תפסו תאוצה. כעת החבר שלו רמון שוב מנסה להריץ אותו ככוח שיגנוב קולות מימין ויצרף אותם לשמאל (בהנחה שדרעי באמת רוצה לחזור לעמדת השפעה ליותר מקדנציה, אין לו באמת אופציה לשבת בקואליציית שמאל-ערבים, אבל ניחא – הרי רמון הוא “המשבש” הגדול…:)) – וכבר הוא מקבל במה נרחבת בתקשורת, כ”איש הפשרה”…
פתאום הוא כבר לא עבריין עם קלון, הוא כבר לא האיש שאסור לשבת איתו בשום מחיר (“רק לא ש”ס” לא נאמר בהקשר של אלי ישי ב1999….). כעת הוא התקווה הגדולה ללבנים.
דרעי הוא לא הסיפור כאן. הצביעות חסרת הגבולות של אלה שכעת מחבקים אותו, היא-היא הסיפור – אבל כנראה שעליה לא מעניין לכתוב בשלב הנוכחי, אחרי הכל, שמעתי שהעוזרת של שרה טוענת ששרה דרשה שתעשה פאנלים שלוש פעמים בשבוע (ראה כתבה נרחבת כפולה אמצעית ובמוסף סופשבוע…)…
לגופו של עניין, אתה חושב שמי שישב בכלא וריצה את עונשו יכול לחזור או לא? לפי הסקר שהיה בערוץ הראשון השבוע – רוב הציבור חושב שהוא לא יכול.
ודאי שאני חושב שהוא לא יכול. אני חושב שעצם ההרצה שלו היא תעלול דוחה ומכוער, שלא פלא שעומד מאחוריו עבריין מין מורשע (אף פעם לא מיותר להזכיר זאת, בטח לא בבלוג פמיניסטי…). השאלה היא לא אני – לא אני זה שרואה בו תקווה לפגיעה בגוש הימין…
השאלה היא האם את תתמכי באיסור על דרעי לרוץ, גם אם תחשבי שהוא יכול להביא להפלת גוש הימין…
תראה, הבעיה מבחינתי גם מורכבת. אם דרעי משאיר את העבר מאחוריו ורץ, אז מה יהיה עם קצב? את האמת, זה מה שקשה לי פה. כי בסך הכל, כמו כל בן אדם נורמלי, אני רוצה להאמין שאדם שישב בכלא ושילם את חובו לחברה, אמור להיות מסוגל להמשיך הלאה. אבל אז אני נזכרת בנשיא לשעבר ומתקשה לתמוך. אז בינתיים אני לא יודעת.
עכשיו עשי מאמץ גדול, ונסי לשכוח את עמדתך הפוליטית: האם היית מתלבטת גם מידה והיית יודעת בוודאות שדרעי בכל מקרה יחבור לגוש הימין, או שמא היית מתנגדת מד ובקול גדול לריצתו של העבריין המורשע בקלון?
אחד שלא יודע אבל שואל – עברתי לכאן מפאת יתר שרשור.
תשמע, אלף, כייף לי שאתה נכנס לבלוג כל הזמן. התגובות שלך חשובות ומעניינות.
בית, אני חושבת שבוודאות הוא יחבור לגוש הימין. זה החיבור הפוליטי שלו. וממילא, נראה שגוש השמאל לא יצמח לכדי אלטרנטיבה. כך שאפשר להניח מראש, שדרעי + ליכוד + שאריות שס + ישראל ביתנו ועוד יהיו הממשלה הבאה.
בסוף הפוסט תהיתי מה דעתו המדינית. אני חוששת שלא לרוחי והוא בטח לא יהיה זה שימשוך את הממשלה להזיז משהו בנושא הפלסטיני.
ובכל זאת, אני מודה שאחרי ששמעתי אותו אתמול, התרשמתי. ונדמה לי שזה גם עולה מן הפוסט. כל אדם, כל פוליטיקאי, שיודע לדבר אל אנשים (ופגשתי לא מעט פוליטיקאים בחיי) זוכה להערכה מסוימת ממני. זה לב לבה של העשייה הפוליטית. לדעת לדבר אל אנשים. אני מאמינה לו שהוא אומר שהוא רואה את עצמו כמגשר. לפי דעתי הציבור החילוני גם רואה אותו בתפקיד הזה.
בנוסף, ליכולת לדבר, במקום אפילו יותר חשוב, נמצאים הערכים והאידיאולוגיה של הפוליטיקאי ודרעי כשל בתחום הזה בגדול בעבר.
ועוד דבר קטן, אני רוצה לסייג את עצמי בנושא קצב (עד שאברר את העניין). כי על דרעי הוטל קלון, ועד כמה שידוע לי שונה החוק, כך שהוא יוכל לרוץ בתום שבע שנים אחרי ריצוי העונש. בנוגע לקצב, אני לא בטוחה שזה אותו הדבר. כאמור, צריכה לבדוק את זה. ואעשה זאת מחר כבר.
ראשית, נעים לגלות שיש בתקשורת איים של סובלנות, שאמנם מאמינים בתזה השלטת (שלום שלום שלום וכיבוש כיבוש כיבוש), אבל מוכנים לשמוע גם דעה אחרת…
שנית, ברור גם לי שדרעי יחבור לגוש הימין – אבל לא זו הסיבה לסיקור ההיסטרי של הריצה. כפי שציינת לפני כמה ימים, הרעיון מאחורי ריצתו וריצת לפיד, הוא ה”שיבוש” – הניסיון לשכנע טמבלים מהימין להצביע עבור מפלגות שיחברו לשמאל. זו הסיבה היחידה להתלהבות המשעשעת של התקשורת מהמגשר החדש.
דרעי הוא לא מגשר בין חרדים לחילונים, אלא רק עוטה על עצמו מסכה של כזה. כשהשתלם לו, הוא הסית נגד אשכנזים, יזם הקמת מפלגה שמנציחה עוני ובערות בקרב ציבור שלם, ובנה את כל קיומו הפוליטי מפלגנות (הן בקרב החרדים והן בקרב המסורתיים ממוצא מזרחי).
ריצה שלו אולי תפגע בש”ס, אבל לא תשנה כאן כלום מבחינה פוליטית. למדינה שוחרת נקיון כפיים, עדיף שאנשים מסוגו לא יכהנו בתפקידים בכירים מטעמה.
טל, תודה על הסיקור ועל ההתכתבות המעניינת עם אחד שלא… אבל… מעניין מאוד. קלון, כלא, מקומו לא בכנסת. אם זכרוני אינו מטעה אותי, בארה״ב אתה מאבד את זכות הבחירה אם הורשעת בפלילים.
עוז, חוששת שאתה טועה. אולי אתה גם צודק וגם טועה. בכל מקרה, עד כמה שאני זוכרת מן הבחירות ב 2008, היה סנטור מושחת (שהורשע) באלסקה, שהתמודד על משרה ציבורית בקונגרס. לא זוכרת אם זכה או לא, אבל החוק לא מנע ממנו להתמודד. יכול להיות שאתה גם צודק, כי אולי החוקים שונים ממדינה למדינה. מה שבטוח זה, שבחלק מן המדינות, אסירים לא יכולים להצביע.
בנוגע לדרעי, אנחנו יכולים פה להתווכח כמה שבא לנו, אבל החוק מתיר לו להתמודד כיוון שחלפו יותר משבע שנים מאז סיים לרצות את עונשו.