כמה הערות כלליות, דברים שחייבים תיקון בנוגע להתמודדות לנשיאות (וגם על התמודדויות אחרות, ככל הנראה):
ראשית, ברור שאישי ציבור ומועמדים לתפקידים חייבים להגיש הצהרות הון, אך הציבורש צריך לראות אותן ולהיות מסוגל להבין את שכתוב שם בפנים מספיק זמן מראש. 48 שעות לפני התמודדות, במהלך שהוא תחת לחץ ציבורי זה נחמד, אך לא מספיק.
הנה לדוגמא הצהרת ההון של הנשיא ברק אובמה לשנת 2013. כך זה נראה (פידיאף).
יש שם פירוט של:
- נכסים (הון)
- הכנסות ובעגה המיסויית: פירות. במקרה של אובמה תמלוגים ממכירת ספרים, אבל זה אמור לכלול את כל ההכנסות השוטפות אשר אינן הוניות, שכר מדירקטוריונים, שכר הרצאות וכולי.
- מתנות, אם יש: ירושות וסתם מתנות נחמדות שמקבלים לפעמים מחברים עשירים. וזה כולל הוצאות נסיעה, והתחייבויות לתת מתנות למועמד.
- עסקאות – חשיפת כל העברות, רכישות, קניות, מכירות של המצהיר ובני משפחתו
- התחייבויות/חובות
- הסכמי פנסיות/הפקדות/חסכונות/פיצויים
- משרות בהן אוחז המכהן או המועמד מחוץ למשרה הממשלתית.
- כל תשלום שקיבל המועמד ממקור אחד והוא מעבר ל 5000 דולר.
הצהרת ההון הנ״ל היא דגם שאפשר לעבוד איתו. מי שחושב שהאמריקאים מחמירים וזה לא בשבילנו, אני רק אשיב לו שסבך ההון-שלטון בישראל גדול ומורכב פי כמה מן השוק האמריקאי ואם כבר אנחנו צריכים להחמיר ולא להקל עם הדרישות שמקובלות אצלם.
שנית, העובדה שרק עשרה ימים לפני התמודדות המועמדים נדרשו להצהיר שהם מתמודדים אפשר למועמדת כמו דליה איציק או אקס-מועמד סילבן להתלבט ולשחק אם התודעה הציבורית עד לרגע האחרון. מצד אחד, לפעול מאחרי הקלעים, לנסות לגייס תמיכה, לטפטף מידע אך להימנע מלהצהיר על התמודדתם. כך למעשה, הציבור לא ידע עד לפני עשרה ימים מי הם המועמדים הסופיים וכל הפיקוח והבקרה שאמורה לעשות העיתונות או חברי הכנסת היה במעין תרדמה. זה אולי נוח למתמודד/ת אבל לא מיטיב עם הציבור.
כאשר ניגשה דליה איציק אל יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין לפני עשרה ימים והגישה את הטפסים שלה, זו היתה (לפחות מבחינתי) הפעם הראשונה והיחידה שראינו אותה בפומבי אומרת שהיא מעוניינת להיות נשיאה. היא החליקה לתוך המועמדות בלי אף ראיון, בלי שאלות, בלי שיש אפילו זמן להבין אם היא מתכוונת להתמודד או לא.
מי שחושב שאפשר לעבור תהליכים ציבוריים ללא עיתונאים וביקורת של עיתונות ובלוגים בישראל – לא מבין איפה הוא חי.
הקונספט הקיים בישראל של ראש הממשלה בנימין נתניהו (וגם קודמיו): שלא מתראיינים כי זה לא מביא לו תועלת, חלחל לכל עבר. אני מנהלת בבלוג הזה שיח עקרוני על הדרישה מאישי ציבור להתראיין, לעמוד למסיבות עיתונאים (בלי מנהיגים זרים לצידם, לא בשפה האנגלית, לא בהגבלת מספר העיתונאים לאלה המלווים את הנבחר/איש הציבור לחו״ל). אני חושבת שעם התהליך שהתרחש בשבועות האחרונים, העדר השקיפות והעדר הנכונות של פוליטיקאים להתראיין ולערוך מסיבות עיתונאים, הוא חלק מן הבעיה.
ריבלין לא התראיין פעם אחת בשבועות האחרונות. תיקון: ריבלין התראיין בגלי צה״ל בשבוע שעבר.
באחד הראיונות הבודדים בשידור חי שערך בן-אליעזר (אצל נדב פרי, ערוץ 10), שאלה אחת נכונה הביאה את הסינק שהיום בדיעבד אנחנו יודעים כי הוא מעיד על ההתחמקות הגדולה שלו. אם בן-אליעזר היה קשוב לציבור הוא היה טורח לספק תשובות בנוגע לכספים, אם לא תוך כדי הראיון ההוא, לפחות אחריו. אך באמצעות אותו סינק ניתן היה לנסות ולהמשיך ולהציף את הנושא.
שלישית, המסננה הציבורית של שימוע יכולה להוות שלב חשוב ומעניין. הדבר מקובל בארה״ב (לדוגמא). מועמדים למשרות ציבוריות (נגיד בנק, שופט, שגריר) נדרשים למלא טופס עם שאלונים מדוקדקים ולאחר מכן חברי ועדה רלבנטית בקונגרס יכולים לשאול אותם את כל השאלות הקשורות בקשריהם ובניגוד העניינים שלהם. הבעייתיות בשימועים מן הסוג הזה, עשויה להיות גם הדרה פוליטית של אישים בשל דעותיהם הפוליטיות.
את די מיתממת פה. אני חושב שאת יכולה להעביר את הנקודות שלך גם בלי להגיע למחוזות האבסורד:
א) באמת היית צריכה לחכות להצהרה הפומבית של דליה איציק כדי להבין שהיא מתמודדת? אני חושב ששאר הציבור קלט את זה כשהוא שמע עוד כמה שבועות קודם לכן שהיא מחתימה חברי כנסת…
ב) את מעוניינת לראיין את ראש הממשלה. זו שאיפה יפה ואני מאחל לך שתגשימי אותה. מפה ועד ל”שיח עקרוני על הדרישה מאישי ציבור להתראיין” הדרך ארוכה. עובדה שציבור העיתונאים לא מצטרף לקמפיין הזה כמו לקודם. לו היתה לך אפשרות לראיין אותו באופן אישי לא נראה לי שהיית פותחת בקמפיין ה”עקרוני” הזה…
תיקון – ריבלין התראיין ב-27/5 לרזי ברקאי בגלי צה”ל. לינק מצורף: http://glz.co.il/1064-43213-he/Galatz.aspx
נכון. מתקנת
לא ייאמן, אני מסכים לכל מילה שנכתבה – פרט לאובססיה הרגילה של הצגת אובמה כמודל מופתי לשקיפות וליושרה. אחרי בנגאזי, המשרד ליוצאי צבא, “מהיר ועצבני”, הכסת”חים עם אובמהקר, היה מקום למצוא מודל קצת יותר ראוי כדגם לאינטגריטי ושקיפות בארה”ב (ויש המונים כאלה).
טוב, חבל שלא קראתי עד הסוף…
ברור שאני לא מסכים ל”דרישה” מאנשי ציבור להתראיין לשכירי העט למיניהם.
אני מאוד-מאוד-מאוד מסכים למסננת של שימוע. בעיקר לבתי משפט. האסון הכי גדול של בכל הנוגע למינהל תקין בישראל, הוא העדר השקיפות במינוי השופטים. הבעייה עם שימועים כאלה, היא שביה”מ יפסיק להיראות כו סניף של מרצ, אלא יהפוך להיות איסטנציה מקצועית ולא פוליטית, ואז לשמאל לא תהיה ערכאת ערעור על רצון הציבור…
א. דרישה להצהרת הון והצהרת בריאות היא בסיסית מהותית וצודקת. כמו-גם דרישה לצינון בעת מעבר מהעולם הפוליטי לעולם העסקי.
ב. לא בכל מצב ולא בכל תנאי צריך לשווק את חוסר ההתראיינויות של בכירנו. החל בזה ה”אתרוג” שרון וזה הצליח לו (מעניין מדוע…) ומאז ראו הפוליטיקאים כי טוב. בכל מקרה, ראש הממשלה התראיין אצל יצפאן, ההוא שאינו יודע לשאול, ביום העצמאות. מזל שהוא לא בחר מראיין אילם שאינו יודע קרוא וכתוב.