בסלונה העלו פרויקט מיוחד ליום העצמאות: ישראל שהיינו רוצות וגם אני השתתפתי:
שני שרי ממשלה בנורווגיה יצאו לחופשת לידה. כן, קראתן נכון. שוב: שני שרי ממשלה בנורווגיה יצאו לחופשת לידה. האחד, מי שהיה שר המשפטים, קנוט סטורברגט והשני מי שהיה, שר השוויון (יש משרד ממשלתי כזה בנורווגיה), אודון ליסבאקן, נטלו בסביבות יולי 2011, בין שלושה לארבעה חודשים כל אחד כדי לטפל בתינוקות החדשים שהצטרפו למשפחתם.
הסיפור הזה לא עשה כותרות גדולות בנורווגיה (או מחוצה לה). גברים בחופשת לידה הם עניין טבעי, ברור מאליו מאז תוקן שם חוק חופשת הלידה המקנה לגברים ונשים שוויון בשהייה עם התינוק החדש במשך 46 שבועות של אחרי הלידה. בממשלה בה סטורברגט וליסבאקן ישבו שירתו כחצי חצי גברים נשים. כך גם בפרלמנט (40%), במועצות הערים ובעצם בכל מקום.
חוקי השוויון הפוליטיים בנורווגיה, שבדיה, פינלנד, דנמרק ואיסלנד שונו החל מסוף שנות ה 70 כך שהמפלגות המתמודדות על מקום בפרלמנט מחויבות לכלול מינימום של 40% מבני המין הפחות מיוצג. שרת הבטחון לשעבר של פינלנד, אליזבת’ רן, הסבירה לי לפני כמה חודשים, שהחוקים נוסחו בכוונה כך עם המונח “40% מבני המין הפחות מיוצג” עם מחשבה צופה פני עתיד, לקראת היום בו הגברים בארצם ישענו על הצורך בשוויון.
ישנם כמובן הבדלי חקיקה בין המדינות. בנורווגיה, שבדיה ואיסלנד החוקים חלים על המפלגות, בדנמרק הגיעו לרמת שוויון מספקת (מבחינתם) והרשו לעצמם כבר לבטל את החוקים, בפינלנד החוק חל ישירות על הפרלמנט – אך למרות ההבדלים התוצאה אחידה: יש שם שוויון מלא במוסדות המייצגים את המדינה.
מה היא ישראל שאני הייתי רוצה לראות? ישראל שיש בה שוויון מלא לנשים במוסדות הפוליטיים. ישראל שבכנסת שלה יושבות חצי נשים וממלאות את כל הועדות וכל הדיונים. המטרה ברת השגה אם מתייחסים ליה כאל עניין עקרוני ולא מסתפקים בתירוצים של “הנשים לא רוצות” או “אין מספיק נשים”. “אם יש לקח נורווגי אחד שאפשר לקחת” אמר לפני כשנה ראש ממשלת נורווגיה, ג’נס סטולטנברג בשיחה על נושא המגדר עם הניו יורק טיימס “הוא כי אם מעלים את שיתופן של נשים, בכל תחום, זה מועיל בסופו של דבר לכלכלה, מועיל להגברת הילודה וגם לתקציב.”
לפני כמה חודשים נסעו בכירי עיתון דה מרקר לסקנדינביה ופרסמו שורה של כתבות מעמיקות ומרתקות, וידאו ומגזין, על מדיניות הרווחה בדנמרק, שבדיה ופינלנד. איך מצליחות מדינות אלה לשמר כלכלת שוק קפיטליסטית במקביל לשימור ערכים חברתיים ומדיניות רווחה מן הנדיבות בעולם. כיצד הן מתגברות על המשבר הכלכלי הקוטל את שאר מדינות אירופה, בלי לפגוע באיגודים המקצועיים, תוך המשך קיום מדיניות מס מן המכבידות בעולם.
לראות שוב את קטעי הוידאו הללו, לקרוא את הראיונות – ולקנא. אך נושא אחד, מרכזי מאוד בהוויה של מדינות אלה, לא קיבל שם דגש. העובדה שמזה כמה עשורים בכל המדינות בהן הוחלה תשתית רווחה גדולה כל כך, ציבור הנשים מיוצג באופן שוויוני. חקיקה שמאריכה את חופשת הלידה (במקרים מסוימים עד שנתיים), חקיקה שמקנה זכויות שוות לחופשת לידה להורים הגברים לצידן של הנשים, חינוך אקדמאי חינם, חינוך ילדים חינם – כל אלה חוקים שנחקקו על ידי פרלמנטים בהם יושבות חצי נשים. מה הפלא?
אין שום סיבה שלא להחיל על המפלגות בישראל כללים כאלה. מן השמאל הקיצון ועד הימין הקיצון, כולם יכולים להתמודד עם רף ה 40% לבני המין הפחות מיוצג, במערכת נורמטיבית שיישומה ימשך כמה שנים. וביום שיגיעו לשוויון? אפשר לבטל את החוקים. הנסיון הסקנדינבי מוכיח, שללא אפליה מתקנת הקבועה בחוק, אין דרך להגיע לשוויון מלא. מי שחושב שש”ס או יהדות התורה צריכות לקבל הנחה, חוטא לדמוקרטיה. כל מפלגה ישראלית שמקבלת עליה את כללי הדמוקרטיה, ומחליטה להתמודד לכנסת צריכה להיות מורכבת מלפחות חצי נשים- חצי גברים. זוהי ישראל שהייתי רוצה.
נורווגיה היא מודל מאוד בכל הנוגע למצב הנשים. ייתכן שלקודקודיות שם יש יותר צ’אנס להתקדם – אבל שאר הנשים הרבה יותר מועדות לפשיעה אלימה מאשר במדינות לבנטיניות ופרימיטיביות כמו ישראל…
חיפוש בגוגל בנושא יכול לשפוך אור אודות “בירת האונס של אירופה”, כך שכנראה מינוי “שר לענייני שיוויון”, אולי עושה טוב על הנשמה – אבל לא עוזר בכל מה שנוגע ליכולת ללכת ברחוב בלילה בביטחון…
אין מה לעשות – ברגע שמותחים את ה-PC אל מחוזות האבסורד, אז חוצים את הקו שבו ישנה דאגה לשיוויון, אל המקום שבו דואגים לזכויותיהם ול”רגישותם התרבותית” של אלה שחושבים שאישה שהולכת ברחוב לבד, היא יעד לגיטימי לתקיפה. נורווגיה ושוודיה כבר שם. דנמרק שינתה את חוקי ההגירה שלה באופן דרסטי (הלוואי עלינו חוקי הגירה כמו שם – למרות שאני מבטיח לך ש”ארגוני הזכויות היו מצווחים ככרוכיות לו נהגנו כמותם), ולכן מצבה טוב יותר – ובאיסלנד ופינלד יש הרבה פחות מהגרים.
קל מאוד להיות שיוויוני ונאור כשאין לך שום בעיות. באיסלנד זה עובד, ובפינלנד זה עובד. בנורווגיה זה אפילו לא דומה לעובד, גם אם יהיו עשרה שרים שיקחו חופשות לידה, וכל שאר הממשלה תורכב מנשים. מה לעשות, האישה הנורווגית הממוצעת הרבה יותר מוטרדת משאלת הביטחון של ביתה בלכתה ברחוב, מאשר בסוגייה הרת הגורל מי מהקודקודים לוקח חופשת חידה (זו, אגב, הסיבה להגירה בנורווגיה: הנורווגים ממוצא אירופי מצביעים יותר ויותר ימינה, כך שאין ברירה לממשלת השמאל, אלא לייבא את הבוחרים ממחוזות נאורים יותר כמו המזה”ת ומזרח אפריקה…).
ראשית באיסלנד יש הרבה בעיות: כלכליות, בידוד, אפילו בעיות גנטיות (זוכר את דיבורי הטיולים? באיסלנד ביקרתי ב 1999, יש לי חברים שם, לא ישראלים).
לגבי הפשיעה – לא בטוחה שהבנתי אותך. התכוונת לפשיעה נגד נשים? תקיפות ואונס? האם יש לך לינק עם נתונים לגבי פשיעה מוגברת נגד נשים בנורווגיה? בהחלט נושא מעניין שלא הייתי מודעת אליו.
מה החסמים המרכזיים שעומדים בפני נשים שרוצחת להיכנס לפוליטיקה?
שרוצות*
היום יש שריון בתוך המפלגות במקומות מסוימים. כתוצאה מכך הן צריכות להיאבק אחת בשניה על מקום מסוים. זה כמובן משמח מאוד את כל עמיתיהן (קאט פייט).
ובכל מקרה, לפי האופן שבו אתה שואל, נראה לי שאתה מבין (וזה משמח אותי מאוד) שכניסת חצי מן האוכלוסיה לפוליטיקה היא אינטרס של כולם. ולכן יתכן שצריך לעזור להן ולדחוף קצת. אפליה מתקנת זו התחלה מצוינת על פי הדגם הסקנדינבי. כמובן שזה לא תהליך של יום אחד, אלא של שנים. אבל צריך להתחיל מתישהו
באיסלנד יש ים בעיות כלכליות בגלל מינוף של בנקים (ב2009 הם בעצם פשטו רגל זמנית) – אבל התאוששו לא רע מאז. מצבם טוב בהרבה משל נורווגיה ושוודיה בכל הנוגע ליכולת נשים לטייל ברחוב.
מצ”ב כמה לינקים על שוודיה ונורווגיה לעניין מקרי אונס:
נורווגיה
שוודיה
אי הטיפול בהם נובע כולו מה-PC: כשאתה לא מוכן להודות שרוב התופעה מגיע ממהגרים מהעולם השלישי, ברור שלא תתמודד עם הבעייה .
הלוואי שהיינו מגיעים למצב ש-40 אחוז מהח”כים היו נשים.
אני תוהה לגבי המפלגות החרדיות. שם זה לא רק הדרת נשים. בש”ס מדירים אשכנזים וביהדות התורה מדירים ספרדים. וזה כאילו בסדר כי אלו מפלגות מגזריות. באותה מידה יש מפלגות ללא יהודים ומפלגות ללא ערבים. ומפלגות ללא חילוניים ומפלגות ללא דתיים.
למה שלא תקום מפלגת נשים? האם היא לא תוכל לקבל 50 אחוז מקולות הבוחרים? האם מפלגת נשים תהיה דבר אנטי-פמיניסטי? הודאה בחוסר היכולת להשתלב למרות שהמהפכה לכאורה הצליחה?
מה בעצם מונע דבר כזה?
אין שום מניעה לגבי מפלגות דתיות. חכ חוטובלי משמשת השראה לנשים דתיות צעירות. אפשר לבדוק את דבריה ובכל מקום שמנסים להדיר את הנשים מלהיות מועמדות, היא יוצאת נגד
הייתה פעם מפלגת נשים. היא רצה ב1992. היא קיבלה 1,200 קולות ורק מפלגה בשם “ציפור” קיבלה פחות קולות ממנה. למעשה, מפלגת המעופפים “ים” (שחשבו ש7000 מעופפי יוגה יביאו שלום כולל למזה”ת) קיבלה יותר קולות ממנה…
המפלגה הונהגה ע”י רות רזניק ואסתר הרצוג, וכללה בעיקר רטוריקה ריקה, עד כמה שזכור לי.