עדכונים מן הקמפיין באמריקה (*והערה אישית-מנהלתית בסוף הפוסט*):
השמועות על דעיכתו היו מוקדמות. על אף ירידה מסוימת בסקרים, דונלד טראמפ הוא עדיין המועמד הרפובליקני הבולט, המשמעותי וזה שמניע את סדר היום החדשותי בארה״ב. על פי המדווח, מופע האימים שלו נגד עיתונאי חולה והצעותיו לבצע מרשם ציבורי של כל המוסלמים החיים בארה״ב – הן אלה שדרדרו את מעמדו.
אם בוחנים את הסקרים בשתי מדינות המפתח הראשונות, איווה וניו המפשיר – טרמפ מוביל בשתיהן באופן משמעותי והגרף שלו אינו מצביע על ירידה מובהקת.
המועמד השני לכאורה, בן קרסון, ממוקם שני באיווה ושלישי בניו המפשיר.
תקופת החגים בארה״ב (חג ההודיה בשבוע שעבר וחג המולד בסוף החודש) מאופיינת, כמו אצלנו, בחוסר תשומת לב ציבורית לעניינים פוליטיים. כך, טראמפ צועד לתוך התקופה הזו כמי שמוביל באופן משמעותי על פני שאר המועמדים, והוא עשוי להתקבע מעתה ולפחות עד ינואר ואולי עד לפריימריס עצמם כמועמד המרכזי של המפלגה הרפובליקנית.
האתר הפרוגרסיבי Think Progress (ליברלי/שמאל) לעג לכל המומחים, יועצים, פרשנים – אשר החל מיולי ועד היום מנבאים שהנה הגיעה ׳תחילת הסוף של המועמדות של טראמפ׳. הם מצטטים שם גם את בכירי הפרשנים הימניים והאחרים.
מתחת לרדאר, הגיע בן קרסון לירדן כאשר בארה״ב ישבו המוני בית-אמריקה לסוף שבוע של סעודות חג ההודיה. קרסון ערך סיור במחנות פליטים סורים הנמצאים במדינה, זאת לאורו של הויכוח הפוליטי האם להכניס עשרות אלפי פליטים סורים לתוך ארה״ב או לא. הקמפיין שלו לא אפשר לכלי תקשורת להצטרף. בסיום הסיור הוא צוטט כאומר שהפליטים הסורים שהגיעו לירדן, צריכים להישאר שם וכי על ארה״ב להגיש יותר סיוע לירדנים בשל כך.
קרסון נמצא תחת אש בארה״ב מאז פרסום כתבה גדולה בניו יורק טיימס בנוגע לרמת ההבנה והידע שלו בנושאים גלובליים. באותה הכתבה הועלו תהיות בנוגע ליועצי מדיניות החוץ שלו. מאז פרסום אותה הכתבה (אשר לאחריה הכחיש קרסון שהוא כלל מתייעץ עם מי שצוטט שם), מתחרים כלי התקשורת בהבאת פיסות מדיניות-חוץ מוזרה מטעמו של קרסון.
אז הנה, גם פה (מיד להלן)
מעניין שאחרי ירדן לא קפץ קרסון לירושלים לקוויקי. מועמדים לנשיאות בארה״ב מרבים לבקר אצלנו. קרסון ביקר בישראל בפעם הראשונה בדיוק לפני שנה, ולפי המידע שהתפרסם אז, הוא לא נפגש עם ראש הממשלה נתניהו. באותו הביקור הוא צוטט כמי שמציע פתרון מקורי בנושא הישראלי-פלסטיני. הפלסטינים, כך הוא אמר, צריכים לקבל את מדינתם, ״אך בלי לדרוש מישראל לסגת משטח שהיא כבשה״. איך זה יתבצע? על שטח מצרים (לדוגמא).
במארס 2015, כאשר אנחנו היינו שקועים פה בקמפיין שלנו (ואולי לכן לא שמנו לב אליו) חזר קרסון על הרעיון בראיון לבלומברג: ״אנו זקוקים לרעיונות חדשים״ אמר קרסון ״אין לי שום בעיה עם כך שלפלסטינים תהיה מדינה, אבל האם היא חייבת להיות בתוך הטריטוריה של ישראל? האם זה מחויב המציאות או שאפשר איכשהו להחליק את האיזור הזה דרומה לתוך מצרים? ממש מתחת לישראל, יש להם שם שטח נרחב סמוך. הם יכולים להיבנות על הפיתוחים החקלאיים הישראלים, כי אם אתם טסים מעל לכל האיזור הזה אפשר לראות בקלות את השוני בין מצרים וישראל, אחת מדבר והשניה מוריקה. הטכנולוגיה יכולה לשנות את האיזור. אז למה הם חייבים להיות באיזור שבו החמאס מתפתה להמשיך לירות טילים בטווח קצר לתוך ישראל?״
בחלק מתכניות הסטירה לועגים לקרסון ״איך הוא חשב להחליק את הפלסטינים לתוך מצרים בלי שהם ישימו לב?״ (Trevor Noah, הדיילי שואו). במצרים גם מתפקעים מיציאות אחרות של קרסון. לא, הפרמידות לא שימשו מחסני תבואה אלא מקום לקברים, הם לועגים.
כמות האי-דיוקים של קרסון בתחום מדיניות חוץ, יכולות למלא עמודים שלמים. ב 15 בדצמבר יהיה עימות רפובליקני נוסף לקראת הפריימריז. המנחה הוא וולף בליצר מרשת סי.אן.אן, לשעבר כתב הג׳רוזלם פוסט, ועיתונאי שהתגורר בישראל שנים ארוכות. הוא בטח יתעניין בסוגיות הללו.
בצד הדמוקרטי, הילרי קלינטון מובילה בסקרים באיווה ובניו המפשיר, אבל הפערים בינה לבין סנדרס אינם עצומים. 52:41 באיווה, 45:40 בניו המפשיר. בדצמבר היא תגיע לנברסקה, כדי לזכות בתמיכת של איל ההון וורן באפט (הקורא להגדיל את המסים על העשירים).
הקמפיין הדמוקרטי נראה פחות צבעוני ורועש מן הרפובליקני, ומכיוון שקלינטון לא מרגישה צורך להוכיח את כישורי מדיניות החוץ שלה, וסנדרס מעדיף לדבר על כלכלה וחברה ולא על בעיות גלובליות, נדמה שהציבור לא נחשף מספיק לדעות ולגישות של קלינטון + סנדרס בנושאי חוץ עכשווים.
אגב, נקודה למחשבה: גם אם המועמד/ת הדמוקרטי/ת יהיה הנשיא/ה הבא/ה, הקונגרס (במיוחד בית הנבחרים) נשלט באופן מסיבי על ידי הרפובליקנים ועל פי כל התחזיות כרגע, הדמוקרטים לא יצליחו לשנות את המגמה הזו. כלומר גם לה או לו, יהיה קשה להזיז את המדיניות האמריקאית לכיוון כלשהו.
*מה הלאה? אני זוממת לנסוע לסקר את הפריימריס בשתי המפלגות בפברואר 2016, איווה + ניו המפשיר. עוד לא גיבשתי תכנית פעולה שלמה, אבל נמצאת במגעים מול חלק ממכרי האמריקאים על מנת להסדיר את הנסיעה. ויזת עיתונאית יש כבר, וגם אישורי מחלקת המדינה.
בשלב הזה, אני מנסה לתכנן שיתופי פעולה עם מפרסמים ו/או עם גופי תקשורת כדי שאוכל לממן את הנסיעה.
אם אתם מכירים גופים שיכולים להפיק תועלת מפרסום – בבלוג, בעמודי הפייס שלי, בדרכים באמצעות מצלמתי, בפיד הטוויטר שלי. גופים המעוניינים בפרסום יכולים להיות מגוונים (מבחינתי): החל מהוצאת ספרים ו/או חברת השכרת רכב ו/או חברות סלולר ו/או כל גוף מסחרי אחר.
בנוסף, אם אתם מכירים ארגונים ועמותות יהודיים/ישראלים בארה״ב (איווה + ניו המפשיר) שירצו לשמוע הרצאות על המצב הפוליטי בארץ או אם הנכם גופי תקשורת שיגלו עניין בשיתוף פעולה לפרק זמן מוגבל – אשמח לשמוע רעיונות (tal.eyaltal@gmail.com)
תודה מראש (אפשר להציע רעיונות לשיתופי פעולה מסחריים בתגובות)
“להחליק את הפלסטינים לתוך מצרים”!
על זה הם אמרו שהוא לא מבין? אני מתחיל לאהוב את הקרסון הזה. סוף סוף אמריקאי שמבין את המזרח התיכון. טל, האם תהיה זו חוצפה לבקשך לסקר פעם בשבוע את הקמפיין שלו?
אוהב אוהב, אבל האם את המוח שלך תפקיד בידיים שלו?
שכחת שאנחנו מנשקי קמיעות חסרי מח?
כן. זה כייף לסקר . הרבה כותרות. אני עד כדי כך מבסוטית שרוצה לנסוע לראות אותו אישית (ואת רוביו, קרוז וטראמפ) באייוה וניו המפשיר. אחד מהם יהיה ככל הנראה הנשיא הבא
טל – את באמת חושבת שזה כנראה יהיה אחד מהם (ולא הילארי)?
כמו כן, הצעה – אם את כבר באה ליבשת, אולי גם תבואי לתת הרצאה בקליפורניה (סיליקון וואלי)? בטוח שיהיה קהל לזה כאן..
אורי ישמח להגיע.
אני מאוד אשמח להגיע (סופסוף באים לבקר אותי!), אבל בדיוק באותו זמן יש כנס מיוחד של כל תומכי השלום מהחוף המערבי, נגד שוד הגז וסתימת הפיות, שיתקיים בדאבוס, ואני לא יכול להחמיץ אותו…:)
הגיוני מאוד.
מר סיסי הצי מיוזמתו לתת שטח מסיני להקמת מדינה.
זה בהחלט הגיוני וזה הפיתרון הנכון.
אני מסכים שקרסון יוצא קצת “קוקו” אבל כשאני משווה אותו למאר הגדול שנמצא היום בבית הלבן- קרסון יוצא איינשטיין לעומתו.
רוביו הוא כרגע המועמד המוביל. אתר
טרבר נואה הוא אכן אילן עצום שיש להיתלות בביקורת שלו על ידע/בורות של בעל מקצוע בעל שם עולמי, מסוגו של בן קרסון.
טרבר נואה אמנם בקיא ביהודים ובחוסר חיבתם להידרס ע”י מכוניות גרמניות, או בחוסר רצונן לבצע מין אוראלי (מסתבר שאם מדובר בשמאלן שתוקף ימנים, אז מותר להיות שוביניסט מליגה ז’, הא?:)), אבל מוטב להותיר את הביקורת על קרסון לאנשים רציניים יותר.
בן קרסון לא בקיא עדיין בסוגיות בינ”ל, אבל הרקע שלו מלמד על יכולת לימוד מופלגת למדי – גבוהה בהרבה משל הממשל המכהן, שבמשך שבע שנים עושה כל טעות אפשרית – ואז חוזר עליה שלוש פעמים, לשם הדגשה…
דווקא בנושא המזה”ת, הפתרון שלו הוא סביר לא פחות מהרעיון של לקחת רבבות יהודים ולעקור אותם. התופעה המגוחכת שאומרת שרק יהודים צריכים להיעקר מבתיהם כדי להגיע אל פיסת נייר קדושה כזו או אחרת, לא מלמדת על הבנה של המציאות פה, אלא בדיוק ההיפך.
קרסון, מבלי להכיר את המציאות מקרוב, אלא רק מהפעלת הגיון חד של מנתח מוח מהמובילים בעולם, הסתכל על התכסית מלמעלה וגילה משהו מדהים: אנחנו מדינה מוצלחת ומסביב יש מדינות מחורבנות. זוהי תגלית גזענית/נפשעת/שוביניסטית/מדירה/שלא למדה על הלקח, וזוהי גם מציאות משעממת. הפתרון שלו הוא להפנות את האוכלוסיה הפלסטינית למקום ריק יחסית, שיפתור את בעיית צפיפות האוכלוסיה, תוך קבלת סיוע ישראלי בהפיכת המדבר לירוק. אין ספק שזה פתרון פחות טוב מהרעיון הגאוני של לתת למחבלים עוד נשק, כסף ושטח, בתקווה שהם הפעם לא יקחו בני ערובה ויסרסו אותם לעיני חבריהם, כפי שעשו במינכן, והוסתר במשך למעלה מארבעים שנה (ואחרי זה הם טוענים שאין כל דמיון בינם לבין דאע”ש, למעט כמובן עניין השפה, הדת, האידיאולוגיה ושיטות הפעולה…).
כן, קרסון הוא הבור שיש ללעוג לו. אין ספק…
מה שכן, הלוואי והייתי יכול לחלוק את התחושה שלך שהנשיא הבא יהיה רפובליקני. זה יהיה צמוד (לא משנה מי יהיו המועמדים), אבל לדמוקרטים יש באנקר יתרון, לדעתי.
ברוך אתה ה’ מחייה המתים…
הייתי בכנס יהודי-ערבי בטהיטי. לא היה אינטרנט כי עשינו מעגלי שיח כל הזמן…
והכנס התקיים בדיוק עם פרוץ פרשיית ינון מגל?
כן, חגגנו את האירוע הגדול בחלוקת ממתקים, ועמדנו דקת דומייה על זה שפואד לא נבחר לנשיא.
כמו כן אספנו תרומות להפגנה הקרובה נגד שוד הגז, נגד חוק סתימת הפיות, למען מבקשי המקלט שנמלטים מרצח עם (או מגיוס לצבא, מה שנראה יותר מפחיד…), וארגנו עמותה שתכליתה לשנות את ההמנון, את הדגל ולחייב לימודי ערבית, תוך קביעה בחוק שהם לא ישמשו את המודיעין של הכיבוש, ועוד כל מיני דברים שהעמותות שלנו עוסקות בהן.
היה אחלה כנס. מומלץ מאוד.
זה הייתי אני, כמובן:)
אורי, החכימני נא.
מה הקטע של סרוס במינכן?
אין צורך. מצאתי בגוגל את הזוועה.
הגדרת אותה היטב, אצטט:
…(ואחרי זה הם טוענים שאין כל דמיון בינם לבין דאע”ש, למעט כמובן עניין השפה, הדת, האידיאולוגיה ושיטות הפעולה…).
כל כך מדוייק ונכון.
אובמה יותר מדי זועבי בשביל הערבים
http://youtu.be/BJq9MM17kxA