לפלוג נודע היום ששתי חברות כנסת מקדימה שוקלות ברצינות להצהיר על תמיכתן בח”כ אבי דיכטר. שתי חברות הכנסת – לצערי לא אוכל לציין במי הן תומכות כיום או אם הן מגיעות מאותו המחנה – נפגשו, כל אחת בנפרד, ובלי שאחת יודעת על השניה, לשיחה ממושכת עם דיכטר במהלכה פקפקו אם החלטתן הקודמת היתה נבונה.
ח”כ אבי דיכטר – שנכנס אחרון להתמודדות מול יו”ר האופוזיציה ציפי ליבני וח”כ שאול מופז – הוא האנדרדוג של הסיבוב הנוכחי. הוא הגיע “ראשון מהסוף” בההתמודדות הקודמת ב 2008 כשרק כ 2500 איש מחברי קדימה תמכו בו (6.5%) ולמרות שבסביבתו טוענים שיש לו גרעין תמיכה גדול, המונה לפחות 7000 איש, נראה שהוא בעל הסיכויים הנמוכים ביותר כיום להגיע את ראשות המפלגה.
דיכטר צריך לעבוד קשה ולהשלים פערים אם הוא רוצה באמת לתפוס את הנהגת קדימה. הצעד הראשון שלו, להיות מקורי ולהעביר מסר שונה מן המסר של מופז (אני ראש הממשלה) או מן המסר של ליבני (אני האלטרנטיבה הנכונה) הצליח. בעוד מופז, וליבני תוקפים קשות את ראש הממשלה בכל הזדמנות, דיכטר אמר אתמול לציבור מצביעי קדימה, שהוא רוצה להיות לצידו של ראש הממשלה.
אבל רצון למשול ולהיות חלק מן הקואליציה, אינו מספיק. לא כדי לשכנע גוף בוחרים של כ 100 אלף איש, אשר ממילא חש שהבחירות הן מעבר לפינה. מדוע לקפוץ לתוך הממשלה חסרת החזון הזו, אם בקרוב יתרחשו בחירות ממילא?
עימות
מן השנים שכיסיתי את התחום הפוליטי בארה”ב (עבור מעריב), הכרתי את נושא העימותים לעומק. כל מועמד בר דעת, רפובליקני או דמוקרטי, שואף להעניק לציבור (הצופים בטלוויזיה) את הופעתו הטובה ביותר והעימות הוא כלי חשוב עבור המצביעים בתהליך קבלת ההחלטות. והרי זה ברור מאליו. העימות מאפשר לבנות את עולם הדימויים סביב מועמד, כפי שכל אחד רוצה או מחפש לדעת ומהווה גם בסיס נימוקי לכל מחליפי המחנות. הדבר נכון הן לבחירות פנים מפלגתיות וכמובן בבחירות לנשיאות. מצד שני, עיסוק היתר שם בעימותים נתפס בעיני לעיתים כרדוד. מישהו באמת יכול לדעת איך יקבל הנשיא החלטה קריטית באמצע הלילה, לפי איך שבחר לענות תשובה לעיתונאי מראיין?
בישראל אין מסורת של עימותים, וחבל על כך.
פניתי לכל המועמדים בקדימה לשאול אם יסכימו לעימות טלוויזיוני מול השניים האחרים. חלק הגיבו וברגע שיהיו בידי שלוש התשובות, אעלה אותן כאן (או בפוסט נפרד).
הימור שלי: אבי דיכטר יסכים, כי מה אכפת לו, אין לו מה להפסיד. ציפי ליבני תסכים עקרונית כי היא תופסת את בסיס כוחה בציבור הרחב ולא במנגנוני הגיוס המפלגתיים. שאול מופז יסרב בנימוס כי הוא חושב שהוא בדרך לנצחון, ממילא בסיס הכוח שלו לא בפופלאריות, ויש לו מה להפסיד.
המסורת הזו קיימת לא רק בארה”ב, גם בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובעצם ברוב העולם הדמוקרטי המערבי העימותים הם עובדה קיימת. האשמה בארץ היא רק על התקשורת. אם ערוץ מרכזי היה מודיע על שעה של עימות בפריימטיים במקום עוד תוכנית של המירוץ לדה-וויס נולד, והיה אומר למועמדים שהעימות יתקיים בין אם כולם יאשרו את הגעתם ובין שלא, כולם היו מגיעים בלי בעיה לעימות.
צודק לגבי מדינות המערב. כמובן שקל לי להיתפס לאמריקה, שם חייתי את העימותים האלה (ואף נכחתי). אם ערוץ מסוים היה מכריז וכו’, כמו שאתה אומר, יכול להיות שחלק היום באים וחלק מסרב. תאר לעצמך סיטואציה כמו שאתה מציג, ליבני ודיכטר מתייצבים. מופז לא מגיע ואז הוא מנצח. הערוץ עשה מעצמו צחוק, לא? פוליטיקה היא עניין של הסכמות, אבל חבל שמועמדים לא מבינים את הערכים שמעבר לרווח/הפסד הפוליטי המיידי לעצמם.
במקרה כזה הבוחרים עושים מעצמם צחוק, לא המפלגה. חוץ מזה לתקשורת יש יכולת להפעיל מקלות אם היא רוצה. אם חברת חדשות וערוץ טלויזיה היו מקבלים החלטה שהם מביאים לעימות, הם גם היו מצליחים בזה וגם קובעים נורמה לבאות.
לפני הבחירות האחרונות בערוץ 2 היה מקרה מעניין עם זה. דנה וויס השיגה את כל המועמדים (ברק, ליבני, ונתניהו) בשבוע שלפני הבחירות אבל אלה סירבו להשתתף בעימות ישיר. מה עשו, הזמינו אותם אחד אחרי השני כל אחד לשיחה של רבע שעה ובחילופים בינהם לחיצות ידיים זריזות (דבר דומה הם עשו לפני הפריימריז לראשות מפלגת העבודה השנה). איזה מין דבר זה? מראיין אמיץ יותר היה אומר למועמד הראשון בשידור חי מול המצלמות: “מדוע סירבתם לעימות?” המועמד היה ישר מכחיש. ואז המראיין היה צריך להגיד “אז אולי נזמין את כל המועמדים שכבר נמצאים כאן מאחורי הקלעים” (והם היו) “ונראיין אתכם ביחד ותוכלו לשאול שאלות אחד את השני”. או לא לקיים את הראיון המפוצל הזה בכלל. אנחנו מדברים על כמה ימים לפני בחירות כלליות. מדוע המראיינת מפחדת ולא המועמדים?
מי מי מי? אני מהמר איציק ואברהם.
לגבי העימותים, כשנהיה מדינה שבחירות בה מתקיימות פעם בארבע שנים וניתן לדעת מראש אפילו את מועד ההתוועדות באיווה מראש, אזי יהיה על מה לדבר.