רביב דרוקר כותב בבלוג שלו על הבחירות לראשות קדימה ועל כך שזו הפעם הראשונה שאין סקרי מתפקדים וכמה הנתונים הללו חסרים כדי להבין לאן נושבת הרוח. חייבת לציין שגם אני שמעתי על אותם הנתונים שמזכיר דרוקר – 36% לבני, 25% מופז, ו 11% – בסקר שנערך על ידי מכון דיאלוג עבור המועמד ח”כ אבי דיכטר, אך לא ידעתי מה לעשות עם הנתונים הללו. לא ראיתי את הסקר, את השאלות, את כמות המתלבטים.
נקודה אחת העולה מן הסקר של דיכטר שווה אזכור – 70% ממתפקדי קדימה תומכים בהצטרפות קדימה לקואליציה לאחר הפריימריז שייערכו בסוף החודש. צריך לציין שזהו סקר שנערך עבור דיכטר ובכל זאת, אפשר להסתמך על מקצועיותו של פרופ’ קמיל פוקס וקשה להתעלם מכך שדיכטר ידע לזהות את רצון הציבור שאותו הוא מייצג.
ביום שבת בפגוש את העיתונות אמר, וחזר ואמר, ח”כ שאול מופז, “לא אכנס לממשלה הרעה הזו”, שאינו מאמין בראש הממשלה ושלא יצטרף אליו אחרי הבחירות. רשמנו לעצמנו את אמירותיו הללו ויהיה מעניין לראות כיצד ינהג אם יבחר, לאור הנתונים הללו שעלו בסקר של דיאלוג.
במקביל בעיתון הארץ פורסם ביום שישי סקר נוסף, גם הוא על בסיס נתונים שאסף מכון דיאלוג ונותח על ידי פרופ’ קמיל פוקס (הכנסתי את הנתונים המלאים לעמוד טבלאות הסקרים שלי).
אני מבינה שלאנשי לבני היו לא מעט תלונות על הסקר הזה, בעיקר על העובדה שאותו מכון סקרים (דיאלוג) ואותו מומחה סקרים (פוקס) עבדו הן עבור דיכטר והן עבור עיתון הארץ. אך ממספר שיחות שאני ערכתי בנושא, אף אחד מאנשי לבני לא בא וטוען שפוקס השתמש באותו בסיס נתונים כדי לספק את שני הניתוחים. כלומר, בדיוק כפי שטען אבי דגני טען בעבר, בסיס הנתונים נערך בנפרד עבור כל סקר.
הארץ אולי היו צריכים לבחור מכון אחר ולכל הפחות עם פרסום הסקר, בחמישי בבוקר, היה עליהם לציין שאותו המכון ואותו הסוקר ביצעו, בפער של מעט ימים, סקר נפרד גם עבור דיכטר.
בנוגע לנתונים עצמם, הבה נחזור לרגע לשיעור חשבון בכיתה ב’: לדעת לספור עד 100 ולבצע תרגילי חיבור חיסור בתוך ה 100 (לרוני שניידר יש מבחן מחר על חיבור חיסור בתוך המאה ובמקום ללמד אותה, אני כותבת פה. אמא בושה. ובחזרה לעניינו):
72=11+25+36
כמו כן:
מאה פחות שבעים ושתיים = 28.
מתוך המספרים האלה עולות כמה השאלות:
מה יעשו אותם 28 אחוז המתפקדים? האם ילכו עם האווירה המסתמנת ויצביעו למופז? האם יתפלגו גם הם לפי אותו היחס של 11:25:36? המספר הזה, קבוצה גדולה של אנשים שמתלבטים יכול להכריע את תוצאת הבחירות לראשות קדימה.
ועוד נקודה: 11 האחוזים של דיכטר הם אכן מספר מרשים עבור מועמד שקיבל כ 6% בבחירות הקודמות לראשות קדימה, אך יש להניח שמספרים אלה יפחתו לקראת יום הקלפיות. אנשים שדיכטר הצליח לשכנע עד כה, יכולים לשים לב שבכל זאת מופז או לבני תופסים מומנטום, וממש ברגע האחרון, ב 48 השעות, הם יחליטו שלא לבזבז את קולם.
ההתנהלות של מופז מענינת.
מצד אחד הוא בצד ימין של בקדימה, כלומר יכול להכנס לממשלה בקלות
מצד שני הוא שונא את ביבי ברמה אישית
אם מופז היה “סחבק של ביבי” ומציג מצע של כניסה לממשלה, מצביעי דיכטר עוברים אליו והוא משפר סיכויו לנצח
מעניין, זה אומר שהטיעון של דיכטר, שהוא רץ כדי להכנס לממשלה – שכנע אותך.