חבר הכנסת יואל חסון (קדימה) היה מוטרד משבשבות הרוח שברמת הגולן. מדוע, לעזאזל, במשך יותר משנה, ארבע מתוך עשר השבשבות שברמה לא עובדות? כאשר מחירי החשמל משתוללים, והנטל על האזרחים כבד, אף אחד לא מוטרד מכך שכמעט חצי מן השבשבות, המספקות חשמל זול ונקי לא מתפקדות?
אז ב 28 לנובמבר2011, לפני 58 ימים הפנה חסון שאילתה לשר התשתיות, עוזי לנדאו. נוסח השאילתה פשוט: בלי השימוש במילה “לעזאזל” שבה אני השתמשתי לעיל.
“למה 4 שבשבות מתוך 10 לא פועלות?”.
על פי כללי תקנון הכנסת אמור היה לנדאו להשיב לשאילתה תוך 21 יום. יש פרוצדורה בירוקרטית שלמה אבל עד היום, כמעט שלושה חודשים אחרי השאילתה אין קול ואין עונה.
אמנם חשבון החשמל בבית שלי בחודש האחרון הוא מן הגבוהים, וחבל לי שלא מפעילים שבשבות ברמת הגולן, אבל לא הייתי נדרשת לאנרגיית רוח טבעית וענייני כגון דא, לולי הטיפול בשאילתות בכנסת ה 18 היה כטיפול ברוח בת-חלוף.
לפי שיחות עם מספר עוזרים פרלמנטרים העסק מתנהל כמו שבשבת רוח אחת גדולה. כן עונים. לא עונים. לפי מצב הרוח.
הנה קומץ דוגמאות:
ח”כ אילן גילאון (מרצ) הגיש במרץ 2011 שאילתה לשרת התרבות והספורט: “מדו”חות התקציב לשנים 2008, 2009 ו- 2010 נראית עליה בסך התקציב המופנה לתמיכה במוזיאונים. בשנת 2011 עומד התקציב על סך של 38,631 מיליון ש”ח, עליה בכשני מליון ש”ח מהשנים 2009 ו- 2010 בהם עמד התקציב על סך של 36,368 מיליון ש”ח. מסך תקציב זה העמותות הערביות מקבלות פחות מ- 3%, דבר אשר נמשך שנים רבות וגרם למספר רב של עמותות להיות על סף קריסה. עולה, איפה, כי העמותות הנ”ל אינן מקבלות תקציבים באופן שוויוני ולכן נמצאות במצוקה כלכלית גדולה. רצוני לשאול 1) האם המשרד תומך במוזיאון בישוב הערבי? 2) האם המוזיאונים שמקבלים תמיכה פועלים בישובים ערבים? 3) האם התרבות הערבית באה לידי ביטוי בפעילות המוזיאונים הנתמכים? כיצד? 4) מדוע המשרד לא מתקצב מוזיאון ביישוב ערבי או מוזיאון המתייחס לתרבות הערבית? 5) האם העובדה שאין מוזיאון ערבי נתמך מתקנה זו אינה מצביעה על אפליה?”
והנה חלפה והתעופפה לה ברוח כמעט שנה. אך לבנת לא ענתה.
ח”כ זבולון אורלב (הבית היהודי-מפדל), שרק השבוע זכה באות הפרלמנטר המצטיין של המכון הישראלי לדמוקרטיה פנה ב21 לאוגוסט לשר התעשייה, מסחר ותעסוקה, שלום שמחון, בשאילתה בנוגע לאי תשלום שכר לנוער, בדימונה, באולמות אירועים – ועד היום לא נענה.
ח”כ איתן כבל (עבודה) פנה באוגוסט 2011 בשאילתה לשר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס. נושא השאילתה: “פתרונות שיאפשרו המנעות מכרייה מיותרת בחולות סמר”. עד היום, בחלוף חמישה חודשים הוא לא נענה.
ביולי 2011 פנה כבל ללבנת עם שאילתה בנוגע לקביעת הקריטריונים לתקציב על ידי ועדת בורוביץ’ והפגיעה באיגוד האופניים – ולא נענה.
אורלב פנה ביולי 2011 לשר התחבורה, ישראל כץ, בשאילתה בנוגע להרחבת החניה המוקצת לנכים ברחבי הארץ, מאחר והיא אינה מספיקה להם במקרים רבים – ולא נענה.
ושוב חסון אשר פנה באוקטובר 2011 לשר המשפטים יעקב נאמן עם שאילתה בנוגע לתלונות שהוגשו למחלקה לחקירות שוטרים על אלימות שוטרים במהלך המחאה החברתית – ולא נענה.
ושוב כבל אשר פנה בנובמבר 2011 לשר התעשייה, מסחר ותעסוקה שלום שמחון, עם שאילתה בנוגע לבחינות הרישוי לאדריכלים – ולא נענה.
באוגוסט 2011 שלח חסון שאילתה לשר להגנת העורף, מתן וילנאי, בנוגע למצב המקלטים הציבוריים בלוד – ולא נענה.
אני בטוחה שהבנתם את הרעיון. בממשלה ה 32, הגדולה בממשלות ישראל, שאילתות של פרלמנטרים מכל מגוון הקשת הפוליטית הן מטרד איום. ואולי, אם השרים פשוט יתעלמו (כך אולי הם חושבים), השאילתות יתנדפו כלא היו.
“האבסורד הוא כל כך גדול שבמערכת הגשת השאילתות בכנסת (מדובר במערכת הממוחשבת שמתנהלת על ידי האחראית על השאילתות בכנסת) לא ניתנה אפילו האופציה לבחור בשמות חלק מן השרים” סיפר לי אחד העוזרים הפרלמנטרים. “אנחנו רצינו להגיש שאילתה לכל השרים שהיו שרי קבינט, ואחד השרים לא היה רשום במערכת כממונה על התחום המסוים, ולכן המערכת לא היתה מסוגלת לקלוט את השאילתה ולהעביר אליו. יתכן שמאז זה כבר תוקן, אבל לא בטוח” הוא אמר.
“זו פשוט תופעה של הכנסת הזו ורוב הח”כים שאינם שרים, ומשתמשים הרבה בכלי הזה, מרגישים את זה” אמר לי אלעד רוזגוביץ, עוזרו של חסון “השרים לא עונים ובשבילנו זה אמור להיות כלי שעוזר לנו בקשר עם הציבור. אנחנו מעבירים שאלות בהתבסס על מה שח”כ יואל חסון מדבר עם האנשים, אבל באופן עקבי, כמעט מכל השרים, ללא הבדל מפלגה, אנחנו לא מקבלים תשובות או שמקבלים באיחור רב ואחרי אינספור נדנודים.”
אז מה הסיפור של שרי ישראל? יש בכנסת 120 ח”כים, מתוכם 30 שרים. רבע מן הרשות המפקחת על הממשלה, היא ממשלה בעצמה. לא כל השרים עסוקים כל הזמן, וממילא, לרשותם עומד תקציב ומנגנון משרדי שאמור להשיב על השאילתות ולמלא את חובתם להשיב לחברי הכנסת ודרכם לענות לציבור.
אני נגד התעלמות משאילות בעקרון, אבל אם יש מישהו שכמעט מצווה להתעלם משאילתות שלו, הרי שזה יואל חסון. האיש הוא אכן מיטרד. מדובר בדף מסרים מהלך על שניים שתפקידו “להביך” את הממשלה. הוא מתעניין בשבשבות ברוח ברמה”ג בערך שמו שהוא מתעניין באמנות אצטקית מהמאה ה13, כלומר, לא מתעניין…
אם אני צריך לחשוב על מי מוטב למשק האנרגיה לסמוך יותר, על יואל “לא יודע אבל צועק” חסון, או על ד”ר עוזי לנדאו (לו היה מהמחנה הנכון, בתקשורת לא היו מפסיקים להתפעל שאת התשתיות הלאומיות מנהל בעל תואר שלישי בהנדסה מMIT…), הרי שזו בחירה קלה עד כדי שעמום…
צריך לענות לשאילתות, בתנאי שיש טעם בהצגתן. כאשר השואל הוא חסון, הטעם הוא שורת פרסום בתקשורת, וזה באמת לא מצדיק בזבוז זמנו של אחרון הפקידים. עבור מישהו כמו חסון יש ליצור בוט (BOT) של תשובות, בדומה לחסון עצמו, שהוא בוט של מסרטים…
ודווקא השבשבות של חסון לא זכו לשום פרסום בתקשורת. אלא אם אתה מייחס לבלוג שלי מעמד-על בתקשורת הישראלית. בכל מקרה, לא מסכימה לביקורת שלך עליו. לא במקרה הזה.
כשאתה מרסס את המטרה באלפי כדורים, קורה שחלקם לא פוגעים… יואל חסון עדיין מצליח להגיע לכותרות הרבה-הרבה-הרבה יותר מדי. העובדה שעניין השבשבות זכה (באופן חריג, יש לציין) להתעלמות מוצדקת מצד התקשורת, לא מלמדת על הכלל.
בכל מקרה, אין לי ביקורת מיוחדת על חסון. הוא בסה”כ נציג אותנטי של מפלגת-הכלום שלו.
חסון הוא לא הנקודה וכמו שראינו גם לא היחיד שהשאילתות שלו לא נענו.
הדוקטור מmit לא מצליח לגרום לשבשבות לעבוד. אולי על זה צריך לדווח יותר?
ודאי שחסון הוא לא הנקודה. הנקודה היא שיש שאילתות שאין טעם לענות להן. אין להן תכלית, ומי ששאל אותן לא באמת מצפה לתשובה. העובדה שיואל חסון הוא שבשבת פוליטית שהחל דרכו בגרעין ע”ש שלמה בן-יוסף, וכיום קורא “לאחד את גוש המרכז שמאל”, לא הופכת אותו למישהו שיש טעם להתייחס לשאלותיו בתחום זה (או בכל תחום אחר).
>אגב, חסון, ויותר ממנו, איתן כבל (שניים מאלופי השאילתות-בגרוש) זכו בכבוד העצום של להיות אלופי הצעות החוק הפופוליסטיות, עפ”י
<a href="http://www.haoona.com/article_i.asp?id=1026" מחקר לא רע בכלל של הבלוגר אורי רדלר
תפקיד השאילתא הוא להביך את הממשלה. תפקיד האופוזיציה הוא לבקר את הממשלה. ותפקיד התקשורת לדווח על הביקורת נגד הממשלה כדי שהבוחר יוכל להחליט עם מי הוא מסכים.
נשמע כמו דמוקרטיה למופת. איכשהו, כשהמחנה הנכון בשלטון, התקשורת מדווחת הרבה פחות…
אחד שלא יודע – שים לב. הוספתי לפוסט את השאילתות של ח”כ אורלב. חיכיתי להן ובסוף נואשתי והעלתי את הפוסט. בסוף הן הגיעו ותיקנתי הפוסט. כך שבאמת, הטיעון של ח”כים שמחפשים סתם להטריד את הממשלה לא רלבנטי פה. (גם למירי רגב יש בטן מלאה, אבל לא הצלחתי לקבל ממנה את הדיווח). למרבה הצער, התופעה של אי מענה לשאילתות, חוצה את המפלגות והיא חוזרת על עצמה בקרב כל השרים, מכל המפלגות (ויש לי רשימות ארוכות מאוד. פשוט בחרתי לדגום פה).
לא באתי להגן באופן גורף על אי-מתן מענה לשאילתות, אבל כשמדובר ברגב, כבל וחסון (שלושה מחמשת הפופוליסטים הגדולים בכנסת), אין מה לענות להבם – הם עשו את שלהם בעצם השאילתה, והתקווה לקבל כותרונת בעיתון…
אורלב זה משהו אחר לגמרי, ולו הפוסט כלל דוגמאות רק בח”כים מסוגו ששאילתות שלהם לא נענות, הייתי מסכים לכל הנאמר בו…
השאלה היא מתי הם כן עונים על השאילתות…
אפשר באמת לנסות לברר מתי כן. לפי מה שאני מבינה, התשובות מגיעות אחרי נדנודים רבים מצד הח”כים שמתעקשים, כמו אלה שכלולים בפוסט הנ”ל.
אחד שלא יודע – זו תשובה לך (אין שם מקום בשרשור): מה שמרגיז אותי בתשובות שלך, זה הביקורת נטולת הבסיס על כל אחד (או כמעט כל אחד). כשהח”כים יושבים ולא עושים, כועסים עליהם. כשהם כבר עושים משהו, טוענים שזה רק בשביל כותרות.
אני הבאתי לך פה דוגמא לעשייה פרלמנטרית שלא זוכה לשום כותרות. אף שאילתא של ח”כ לא מקבלת ולו שורה בשום עיתון. זה ידיעות פח, כמו שנהוג לומר במקומותינו. ואני מסרבת לקפוץ לעגלת הפופוליסטיות שאתה יורה בה לכל הכיוונים. לפעמים האנשים הללו כן עושים מה שהם חושבים לנכון שהוא תפקידם.
אפתח בהבעת צער על כך שהתשובות שלי מרגיזות אותך. זה בדר”כ קורה כשלא מסכימים עם טקסט כלשהו. אני מבטיח לך שכשאני קורא את דברייך אודות “השטחים הכבושים”, ואת הטענות בזכות הצורך לעשות אפליות בשם השיוויון – גם אני לא מהנהן בהתלהבות…
ודאי שאין בסיס לביקורת שלי. יואל חסון, מירי רגב ואיתן כבל הם משרתי ציבור מסורים העושים לילות כימים במטרה לשפר את איכות חייו של העם השוכן בציון…
יש ויש דרכים לח”כ לעשות עבודתו מבלי להיות פופוליסט. הבעייה היא שאלה שבאמת עושים זאת, נדרסים ע”י התקשורת, כי הם לא מספקים לה את האקשן הנחוץ…
את הבאת דוגמא לעשייה פרלמנטארית חסרת משמעות. יושב לו עוזר פרלמנטארי ומוצא נושא שיכול לספק כותרת לבוס תאב-פרסום דוגמת חסון. הפעם לא הצליח לו, ולא קיבל כותרת. זה לא אמור לשנות את העובדה שזוהי התכלית הראשית של חלק עצום מהעשייה של החסונים למיניהם.
מה לעשות, מציאות חיינו המבאסת מלמדת שהדבר החשוב ביותר לפוליטיקאי הממוצע (ואלה הם הכי ממוצעים שניתן למצוא…) הוא הקידום והרווח האישי. נכון, אין ספק שרודפי הכותרות עושים מלאכתו של העיתונאי לקלה ומעניינת יותר – אבל התועלת שהם מביאים לאזרח – היא שולית, במקרה הטוב – ושלילית, במקרה הרע.