חבר הכנסת לשעבר עבד אל-ואהאב דראושה קיבל טלפון מראש הממשלה בנימין נתניהו אחרי מערכת הבחירות של 1996 והזמנה למו”מ ואף אולי להצטרף לקואליציה. נתניהו, בקדנציה הראשונה שלו בראשות הליכוד והממשלה (בחירה ישירה), רצה שדראושה יביא את המפלגה הדמוקרטית הערבית (מד”ע) להיות חלק מן הקואליציה. דראושה הופתע, ניהל דין ודברים עם ראש הממשלה ויחד עם ח”כ טלב א-סאנע, החליטו שלא להצטרף לממשלה. “נתניהו דווקא רצה ללכת למהלך הזה, אבל שני הפוליטיקאים האלה הרגישו שזה יכול להיות בעייתי בקרב הציבור הערבי ולא נכנסו” כך סיפר לי השבוע מוחמד דראושה, מנכ”ל משותף ביוזמות קרן אברהם, ארגון הפועל לקידום שילוב ושוויון בין יהודים וערבים אזרחי ישראל.
“זה היה בעבר, הליכוד ניסה, אבל היום זה כבר לא קורה” אומר דראושה (בינו לבין ח”כ דראושה יש קשר משפחתי מדרגה רחוקה) “הליכוד לא פונה בשום אופן לחברה הערבית. לא מבקש תמיכה מן הציבור הזה, לא במישרין ולא בחדרי חדרים. הם לא עשו פרסום פוליטי במהלך הקמפיין בשפה הערבית. הם העבירו מסר קיצוני באמצעות שיבוץ משה פייגלין במקום גבוה ברשימה. הם הדיחו את הקולות השפויים בליכוד, כמו בני בגין, מן הרשימה והפכו את הליכוד למפלגה שנתפסת עוד יותר קיצונית בקרב הציבור הערבי.”
בשנים האחרונות ההנחה היא שאין לליכוד תמיכה כלשהי בקרב הציבור הערבי-המוסלמי בישראל. לא כך הדבר בקרב האוכלוסיה הדרוזית, שבניה משרתים בצבא ואשר לה כוח פוליטי מסוים בקרב צירי ועידת הליכוד. אך למרות שלכאורה הדבר מובן מאליו, בכל זאת כדאי לשאול מדוע המפלגה הגדולה בישראל, אשר לה הצביעו למעלה מ 885 אלף אנשים בישראל, לא מנסה בכלל, באופן מוחלט, לנהל דיאלוג כלשהו עם נתח גדול מאוד של הציבור הישראלי.
אדם מתוך הליכוד, שהיה חלק מן הקמפיין אמר לי השבוע שמעבר לעניין המובן מאליו – העדר התקדמות כלשהי בנושא הפלסטיני בארבע השנים האחרונות – הקרע בין הציבור המוסלמי לליכוד הוא עמוק ביותר. “לדוגמה, כאשר ח”כ ג’מאל זחאלקה (בל”ד) רצה להעביר הצעת חוק שתחייב את מוסדות הלימוד בישראל ללמד על הטבח בכפר קאסם, משרד החינוך בראשות השר גדעון סער מן הליכוד התנגד. לומדים את הנושא הזה ממילא, השיבו לזחאלקה. גם בחומר הלימוד לבגרות בהיסטוריה וזהו גם חלק מקורס קצינים, בנושא של פקודה בלתי חוקית בעליל. הנחת היסוד בתוך הליכוד כיום היא שאין שום שיתוף פעולה עם הציבור המוסלמי, שהם לא מעוניינים ושאין להם שום תמיכה בליכוד.”
וזה נראה לכם מצב סביר, הקרע הזה? “לא. אני יודע שיש כ 20 אלף מיישובים דרוזים ומוסלמים שהצביעו לליכוד, אבל זה בעיקר דרוזים. ומי שהביא אותם זה סגן השר איוב קרא, שהיום בעצמו נפלט מרשימת הליכוד לכנסת. השר ישראל כץ הוביל כמה מהלכים חשובים בתחום התחבורה ביישובים ערביים, כדי להקל על יציאת נשים ערביות לעבודה, ואף אחד לא מעניק לו הכרה ציבורית על כך.”
יש איזה סיכוי לקירוב לבבות כיום בין הציבור הערבי-מוסלמי לבין מפלגת השלטון? “לצערי זה נראה חסר סיכוי” אומר דרואשה “אני לא רואה שום מצב שרע”ם-תע”ל, אחמד טיבי, נניח, יוזמן על ידי נתניהו בכלל למו”מ קואליציוני. מפלגת הליכוד הפכה בעיני הציבור הערבי למפלגה שאינה פונה לציבור הרחב, אלא רק לימין, אפילו לימין קיצוני. היא לא מתנהגת כמו מפלגה שכל גווני החברה הישראלית נוגעים לה. מאחר ולא היה להם שום מצע כתוב במהלך הקמפיין, אז אפשר היה להסתמך רק על האמירות שלהם כלפי הציבור הערבי ואלה היו אמירות בוטות, מדירות ומתגרות. אם תחפשי מי מן המוסלמים הצביע להם, תתקשי למצוא.”
בחיפוש במפת ההצבעה הצלחתי לדוג מעט מקומות, יישובים ערבים-מוסלמים שבהם היתה הצבעה מרוכזת ליכוד. אחד מהם זה פורדייס, שם 15% מן המצביעים בחרו בליכוד (465 איש). מקומות נוספים הם עילוט, באזור נצרת עם 9% לליכוד (176 איש) ובסמת טבעון באזור שפרעם עם 7% (119 איש) ויש עוד כמה מקומות מפוזרים ברחבי הארץ. על פי חישוב שהתבצע בליכוד, בסך הכל, מקרב האוכולוסיה המוסלמית (המהווה 75% מן הציבור הערבי בישראל) בחרו בליכוד כ 5000 איש.
פולטיקאי ערבי בכיר איתו שוחחתי, שהעדיף להישאר בעילום שם ציין כי במידה רבה, הפוליטיקה במגזר הערבי הושחתה מאוד בעשורים האחרונים, לרבות תשלום שוחד הצבעה ביום בחירות כדי שאנשים יגיעו לקלפיות ויבחרו. במקביל, הוא מציין, התופעה של ירידת התמיכה במפלגות הציוניות מאפיינת את ההצבעה הערבית מאז ראשית שנות ה 90.
ואיך מסבירים את ההצבעה לליכוד במקום כמו פוריידיס? “זה מקרה פרטי של אינטרסים מקומיים. ראש העיר של פורדייס מעוניין בקשר עם הליכוד והוא משחק את המשחק הפוליטי. זו לא הצבעה רעיונית, אלא הצבעה על בסיס אינטרס. בשאר היישובים הערבים המוסלמים לא מוכנים לקבל את כללי המשחק הפוליטי ולכן הם לא בקשר בכלל עם הליכוד.”
ומה הקטע עם מפלגת התקווה לשינוי? מהתשדירים היא נראתה כמו מפלגת לווין של הליכוד.
אחד הראיונות המבדרים ביותר:)
ראשית, ההצגה של יוזמות קרן אברהם שנראית כאילו יצאה מתוך פמפלט שלהם. יוזמות קרן אברהם הם עוד אחת מעמותו הקרן לישראל חדשה שתכליתה חתירה תחת זהותה של ישראל כמדינה יהודית. הם עושים זאת, כמובן, עם כל הסיסמאות הנכונות והמלים היפות (שלום שלום שלום שיוויון שיוויון שיוויון), ונהנים מעדת מעריצים שרובה לא מסוגלת לזהות צורת אות ערבית…
שנית, הקביעה המבדרת שהסיבה לכך שהליכוד לא פונה למפלגות ערביות “כפי שעשה ב1996” (אני אגלה לך סוד, ביבי לא חלם שדראושה יצטרף לממשלתו, ודראושה, שבעצמו עזב את מפלגת העבודה לטובת הקמת מפלגה לאומנית קטנה, בוודאי שלא חלם על הצטרפות לקואליציה שנמצאת ימינה יותר לזו של רבין, שגם בה יכול היה רק לתמוך מבחוץ…), היא ההקצנה של הליכוד, ולא, נאמר, ההקצנה האינסופית של המפלגות הערביות (שבשנים האחרונות ראשיהן נסעו להתחנף לכל רודן ורודן ברחבי המזה”ת, רק כדי לגנות אותם בחריפות ברכגע שכסאותיהם החלו להתערער…). רע”ם תע”ל היא מפלגה שמונהגת ע”י הפלג הדרומי “המתון” של התנועה האסלאמית (אלה שמוכנים לשבת בכנסת של הציונים ולקבל מהם כסף באופן ישיר, ולא רק כסף באופן עקיף, דרך הרשויות המקומיות והמסגדים…).
הקביעה היפה שהאוכלוסיה המסלמית מהווה 75% מהציבור הערבי בארץ, היא כמובן כניעה לנראטיב מומצא של הערבים – כאילו הדרוזים הם חלק מהציבור הערבי, בעוד שהדרוזים בארץ (להבדיל מאחיהם האומללים בסוריה ובלבנון שנאלצים לעשות “תקיה” ולהגיד שהם ערבים והדת הדרוזית היא פלג של השיעה) ממש לא רואים עצמם כערבים ברובם.
המסלמים לא מצביעים לליכוד בדיוק כמו שבקדומים לא מצביעים לבל”ד (לא חשבת לעשות כתבה בנושא? אולי לדניאלה וייס יש תובנות מעניינות על כך שהקצנת ההנהגה הערבית וחוסר נכונותה להכיר שזכותנו הנצחית על הרי השומרון, מונעת פיוס היסטורי בין העמים?:)).
אגב, אם כבר טרחת להתאמץ ולכתוב על ההצבעה במגזר הערבי, למה שלא תכתבי על אופן התנהלות ההצבעה שם בשבוע שעבר? זה לא רק הקלפי בסח’נין…
אני יודע שיותר כיף להאשים את הליכוד בהכל (ואין ספק שיש המון דברים שהם באמת אשמים בהם), אבל מה לעשות שבכל מה שנוגע ליחסי יהודים-ערבים, הגירסא של יוזמות קרן אברהם אמינה בערך נאומים של עראפת באנגלית…
הפוסט הנ”ל התחיל על בסיס שיחה עם אדם מתוך הליכוד. העקרון המנחה, מפלגה שהיא מובילה ושולטת במדינה אמורה לפנות לכלל האזרחים בישראל. יש ירידה כוללת בשני העשורים האחרונים בהצבעה של ערביי ישראל למפלגת העבודה, קדימה, מרצ והליכוד (וכולי). זו לא תופעה שמתרחשת רק בליכוד. אבל מכיוון שהליכוד השיג את מספר המנדטים הרב, ובגלל שלא כולם בליכוד רואים את עצמם בריב אינסופי עם ערביי ישראל, השאלה מדוע לא ניתן לאחות קרעים עם מיעוט. אין בפוסט הזה איזה שהיא כוונה שערביי ישראל יצביעו בהמוניהם לליכוד, אבל מקריאת התגובות שלך לאורך זמן, אני מבינה שאתה רואה את הכל בצבעים קיצוניים – ככה או ככה, שחור או לבן – ואתה לא מסוגל להכיל ניואנסים וקונספטים שנגועים בפחות הכללות. יבושם לך, תמשיך לכתוב פה את הרצאות המלל הארוכות שלך.
תראי, יכולתי לכתוב לך שהדברים שכתבת הם לא רציניים בעליל, בחצי שורה – אבל אז היית מתלוננת שזו תגובה לא עניינית. במקום זאת פירטתי למה הדברים שכתבת הם אבסורדיים (במלים עדינות ומנומסות, כמובן…), אז את מגיבה בעלבון ומתלוננת על “הרצאות מלל ארוכות”…
באופן כללי: ביום שבו מרצ תפנה לציבור הבוחרים בתפוח וביצהר, יהיה טעם בתלונות על כך שהליכוד לא פונה לבוחרי רע”ם תע”ל. עד לאותו יום נפלא, יהיה טבעי והגיוני לצפות מכל מפלגה לפנות לבלוק הבוחרים הטבעי שלה (והליכוד זו מפלגה שרוצה מדינה יהודית, בניגוד, נאמר, למצביעי רע”ם תע”ל, שבמוצהר רוצים מדינה מסוג אחר).
לא טענתי שיש בפוסט כוונה שבוחרים ערביים יצביעו לליכוד בהמוניהם, אלא שהטענה שערבים לא מצביעים לליכוד בגלל שהליכוד “לא פונה” לערבים, היא בדיחה עצובה, ומשקפת תפישה שתמיד-תמיד הליכוד אשם.