הבלוגר יוסי גורביץ מ”החברים של ג’ורג'” הציע שאכתוב פוסט אורח אצלו בבלוג. אני מעלה כאן במקביל”
אנשים שואלים אותי למה בכלל לערוך סקר פוליטי בקרב מתפקדי קדימה? את מי זה מעניין? המפלגה הזו על הפנים (אני מצטטת מן הזכרון), מלכתחילה היתה שענטז של כל מיני טיפוסים פוליטיים ומפלגה שאין לה אג‘נדה פוליטית ממוקדת, שלא תתלונן על כך שהפכה למיותרת בהוויה הפוליטת הישראלית תוך כמה שנים.
מפלגת קדימה היא היום המפלגה הגדולה בישראל מבחינת מספר המנדטים בכנסת (28) ויש לה ציבור מתפקדים של כ 106 אלף איש (מתוכם לכ 96 אלף יש זכות בחירה בהצבעת הפריימריז לראשות המפלגה). לליכוד, מפלגת השלטון, עם 27 מנדטים בכנסת יש ציבור מתפקדים גדול יותר, של כ 160 אלף איש. בבחירות לראשות העבודה בספטמבר האחרון היו כ 66 אלף בעלי זכות הצבעה (מספר המתפקדים שלהם גדול מכך ונע ככל הנראה בסביבות ה 80 אלף איש)
קדימה, שהתחילה בגדול, הולכת ומתכווצת למול עינינו. המעמד של מנהיגיה נחלש בעיני הציבור, למרות שראשיה חוזרים ואומרים שהם האלטרנטיבה השלטונית, קשה למצוא מישהו היום שרואה בהם ככאלה. אז את מי זה מעניין לערוך סקר פוליטי בקרב מתפקדי המפלגה? מה זה משנה מה חושבים המתפקדים של מפלגה שתחזיק בין עשרה מנדטים לשנים עשר מנדטים?
אני מזכירה לכל השואלים, שאת התחושה שיש להם כלפי קדימה כיום, הם מקבלים מטורי דעה, מכתבות בעיתונות וכן, גם מסקרים. מאיפה להם שקדימה מתכווצת? איפה הם שמעו על זה? אנשים יודעים שקדימה נחלשה, שקדימה לא מהווה אלטרנטיבה, שקדימה בצרות, כי סוקר אחר סוקר התקשרו לכ 400 איש ושאלו אותם לדעתם.
האמת, שכשהעלתי את הפרויקט שלי לעריכת סקר עצמאי, שקוף בקרב מתפקדי קדימה (רעיון שנבע אך ורק מן העובדה שאף אחד אחר, כלי תקשורת או מכון סקרים, לא ביצע סקר, ולא כי יש לי תוכניות להחליף מקצוע) ידעתי שתהיה חשדנות.
תוצאות הבחירות לראשות קדימה ב 2008, בהן לבני ניצחה אך ורק בפער של 431 קולות הותירו את בעלי המקצוע בתחום מדממים. רוב הסוקרים חזו שהיא תנצח בפער גדול והאמת בשטח היתה כמעט שוויון בינה לבין מופז.
לא תיארתי לעצמי שהחשדנות תהיה כלפי סקרים, בשל היותם סקרים. כמה גולשים כתבו לי – למה צריך סקרים, לא עדיף ללכת לקלפי ביום הבוחר ופשוט להצביע? בלי שיש איזה כלי שמשפיע על ההחלטה? אדם אחד כתב לי באי מייל (ציטוט מדויק): “אינני מבין למה חשוב שיהיה סקר. סקרים מתקשרים אצלי ל“חוק העדר“
את האמת, אני מגרדת בראשי. מגרדת בראשי שוב. ממתי סקר משפיע על ההחלטה? איך יתכן שאנשים בדמוקרטיה, דמוקרטיה כמו שלנו הישראלית, לא מבינים שיש דבר אחד בלבד בעולם שמשפיע על החלטת הבוחר וזה הבן אדם עצמו.
אם אדם החליט להצביע כי הוא קרא איזה סקר, או קרא איזה מאמר, או שהשכן שלו אמר לו להצביע כך או כך, זו עדיין ההחלטה שלו. מי שהושפע מסקר, עשה זאת כי החליט להיות מושפע מסקר והאחריות לבחירה שביצע ביום הבוחר, היא עדיין האחריות שלו.
סקר הוא מידע. הוא מידע מקיף, מעמיק, שמבוסס על התקשרות עם 400 איש. כמה שיותר מידע, זמינות גדולה של מידע, כמה שיותר נתונים הנמסרים לציבור הקוראים/הבוחרים בשקיפות מלאה, כך אפשר לשכלל ולקבל החלטות פוליטיות שונות.
החשיבה הזו, שנשב כולנו בבית, נסגור עצמנו מפני מידע, ונלך ‘נטורל‘ לקלפי ביום הבחירות, בלי שהושפענו ממידע – היא פשוט תמוהה, שלא לומר קצת ילדותית.
נניח שהייתי כיום עיתונאית היפר אקטיבית והייתי מחליטה לעשות כתבה על מצבה של מפלגת מרכז, ואיך השפיעו על מתפקדיה שלוש שנים באופוזיציה. לצורך הכתיבה שלי הייתי יוצאת לשוחח עם אנשי המפלגה. בעולם אידיאלי של עיתונות (שלא קיים כיום) עורך היה אומר לי, תשיגי כמה שיותר עובדות, שלא נכתוב סתם על רגשות של אחד או שניים מן המפלגה. אז הייתי בטח מתקשר לכמה? עשרה אנשים? חמישה עשר אנשים? (אנחנו משחקים ב‘נדמה לי‘, כן? מה שתיארתי לא קורה במציאות)
הייתי שואלת אותם ‘אחרי שלוש שנים באופוזיציה מה את/ה חושב על המפלגה?’, ‘מה את/ה חושב על העומדת בראשה?’, ‘מי לדעתך צריך להנהיג?’ וכו‘.
את הכתבה הזו הייתי מפרסמת בעיתון נייר כלשהו וכולם היו קוראים ומושפעים? היו קוראים ומצקצקים בלשונם, אוי, איך שהמפלגה התדרדרה.
אז למה לא להתקשר בצורה מסודרת ל 400 איש ולשאול אותם, ולהעזר באשת מקצוע, סטיסטיקאית שמבינה את העבודה ולקבל מענה ממסה של נשאלים?
מי שמאמין שבשיטה דמוקרטית צריך אדם מקסימום מידע בידיו, יודע להעריך את החשיבו ואת העניין העיתונאי בפרויקט שאני מרימה.
(ותודה לקוראי הבלוג של גורביץ על האירוח שם)
טל, אינני מאמין גדול בסקרים, אבל אני מברך אותך על היוזמה. גם הנימוקים שלך למה לעשות סקר – מצאו חן בעיני. אז אני מקווה שתוצאות הבחירות בקדימה יאמתו (או יהיו דומות) לתוצאות הסקר.
את מזכירה היום את הנתון הידוע, שציפי לבני זכתה בהפרש של 431 קולות על שאול מופז. אינני זוכר שמישהו בדק לעומק מה מקור הפער הזה. היו רינונים על מפקד ארגזים. בהפרש כל כך קטן, למפקד כזה יש משמעות.
בדיקת השאלה הזאת בבחירות הקודמות, עשויה להשפיע על הבחירות החדשות. לא כן?
ישנה נטייה משעשעת בישראל להפוך סיבה ומסובב בכל הנוגע לסקרים ולהשפעתם על הבוחרים.
סקרים שמתפרסמים בתקשורת הם אכן כלי להטיית דעת קהל – כמו כל דבר אחר שמתפרסם בתקשורת.
סקר, אם נערך נכון, ואם השאלות בו מנוסחות באופן אובייקטיסבי – באמת אמור לתת תמונת מצב שמשקפת את עמדות הנסקרים ביום שנערך. מי שמתלונן על כך שהסקר פועל במידה וסקר התבצע באופן זה – הוא מתרץ, לכל היותר.
אם, לעומת זאת, נערכים סקרים בסגנון המקובל אצלנו (בלי לפרסם מהי קבוצת הדגימה, בלי להסביר ולפרט את כל השאלות שנשאלו הנסקרים, ובצמוד למאמר פרשנות שב90 אחוז מהמקרים מצליח להתעלם מהנתונים של הסקר, ולגזור מהן מסקנות שנועדו לקדם אג’נדה כלשהי) – אז בהחלט אפשר לראות בהם ניסיון מכוון להטייה.
הדבר כמובן לא נוגע לסקרים מהסוג שאת עורכת ביחס לקדימה, ומהסוג שמקובל בתקשורת בחו”ל, שהם שקופים במהותם, ואכן נועדו לתת צילום מצב.
בהקשר לקדימה, חשוב לשוב ולהזכיר שנערך בשעתו סקר מדוייק להפליא, שהתקשורת זלזלה בו וגימדה אותו: זה היה סקר שערך פינקלשטיין עבור מופז, ואשר חזה את התוצאות בדיוק מצמרר (הוא נתן למופז את הנצחון, אבל באחוזים שנמצאים עמוק בתוך טעות הדגימה של תוצאות האמת). אפשר לדגום את המתפקדים – כאשר עומד לרשותך מסד נתונים רציני, שיודע לפלח גם את מתפקדי הארגזים.
אחד ש…. אנחנו מסכימים על כל מילה ומילה (למרות שעם ה”מצמרר” קצת נספחת…. אתה יודע, סקרים לא עושים עור ברווז).
מדהים! הישג יפה (לך ולי) בפני עצמו, לא?
אני מתעב סקרים ורואה בהם עיקום של ההליך הדמוקרטי, כי הם יוצרים מראית עין של חזיית-העתיד באופן שמשנה את הפרספקטיבה של הנעזרים בהם, וכתוצאה, הם הפכו לכלי-משחק, והקירקס האחרון לגבי הסקרים בנוגע לפריימריז בקדימה מדגימים היטב עד כמה המשחק הפך להיות ציני.
ודווקא בגלל שאת עושה את המהלך הזה כתגובה לקירקס הזה, אני מאוד תומך במהלך שלך
יישר כוחך – זו דוגמא נהדרת כיצד האינטרנט מאפשרת ליחידים לשנות את הדינמיקה של התהליך הפוליטי, ולטובה.
ראשית אני מודה לך. באמת. שנית, אני רוצה להאמין (ואולי אני נאיבית, נו אבל מילא) שבגלל המורכבות של תחום הסקרים, אם זה יתבצע במלוא השקיפות, אז אולי הוא יפסיק להיות כל כך שנוא. כל הסוקרים הרי יכולים ל”שפוך” את כל הנתונים והתוצאות באתריהם. מה יש פה להסתיר? אני אעלה בקרוב לאתר שלי דוגמה איך אתרי חדשות אמריקאים חושפים את כל הנתונים. למה לא? גם אתרי חדשות ישראלים יכולים
“סתם, לא התגרשנו”. גדול
🙂