לפני כשבועיים וחצי הלכתי לכנס בחירות עם ראשי רשויות של ח”כ שאול מופז. הכנס בו נכחתי, ברעננה, נערך שלושה ימים לפני כנס השקת הקמפיין שלו ביהוד, שהיה גדול ומרשים בהרבה. לכנס הגדול אמנם לא הלכתי, אבל אפשר להתרשם מן האירוע בתמונות שהעלה הקמפיין שלו בעמוד הפייסבוק של מופז.
בשני האירועים נשכר מקום – גן אירועים או בית קפה. בשניהם נתלו פוסטרים של מופז, הוצבה מערכת הגברה, פוזרו דגלי ישראל ולקהל חולקו עוגיות, בורקסים, משקאות קלים וקפה. בתמונות הקמפיין מיהוד, אפשר לראות יותר אנשים, יותר בלונים, כמעט ואפשר לשמוע את רעש מחיאות כפיים העולה משם. היו פעילי קמפיין עם חולצות שחורות, שלטי תמיכה ענקיים ועוד.
בתמונות מיהוד זיהיתי גם את מנהל הקמפיין של מופז, ליאור חורב.
כל הדברים האלה, כולל חורב, עולים כסף. ולקמפיין של מופז יש הוצאות נוספות: שני מטות בחירות, האחד ביהוד והשני בקריות (בית המפלגה משמש רק את ליבני ומופז מממן את המשרדים האחרים), פעילים בתשלום, טלפונים ניידים, הסעות ועוד. יתכן בהחלט, שההוצאות הללו, בחלקן, לא משולמות מראש.
אז כל מה שכתבתי עד כאן די מובן מאליו, לא? יש פה קמפיין, יש הוצאות כבדות ויש על כך פיקוח בחוק וגם מגבלות.
מועמדים בבחירות מקדימות חייבים (על פי חוק מימון מפלגות, פרק ב’) לדווח על כל תרומה הנכנסת לקמפיין ועל כל הוצאה שמוציא הקמפיין למבקר המדינה. אם קיבלו תרומות בכסף, צ’ק או כרטיס אשראי הם חייבים להפקיד אותם בחשבון בנק תוך שלושה ימים ותוך 14 יום מיום קבלת הכסף, הם צריכים להעביר דיווח למבקר המדינה על התרומה. הדיווחים של המועמדים מתפרסמים כאן (יופי של אתר אגב, כבוד למבקר, כלי נהדר עבור הציבור ועבור התקשורת).
אם ציפי ליבני הכריזה על הקדמת הפריימריז ב 18 לינואר ובכך נתנה את האות הרשמי לתחילת הקמפיין, הרי שהמועמדים נמצאים במערכה אחד נגד השנייה נגד השלישי כבר למעלה מחודש (דיכטר, הכריז על התמודדותו לפני פחות משבועיים, צריך לומר).
ולכן, מעניין להתבונן בעמוד התרומות של כל אחד מן המועמדים ולנסות להבין, איך זה שאצל ליבני נכנס כל כך הרבה כסף בתרומות – מעל ל 616 אלף ש”ח – ואילו אצל מופז נכנסו עד היום רק 72 אלף ש”ח. הפערים עצומים. היא גייסה או דיווחה על סכום שהוא פי שמונה וחצי ממנו.
אם שני המועמדים זוכים – פחות או יותר – לתמיכה זהה מן הציבור, הכיצד יתכן שהיא גייסה הרבה יותר כסף ממנו? תרשו אפילו להרחיק ולנחש, אולי לנבא, שמופז זוכה דווקא ליותר תמיכה מליבני כיום, ולו רק בגלל הרצון של הציבור, ציבור קדימה, להדיח מן התפקיד את מי שכיהנה כיו”ר האופוזיציה והמפלגה במשך שלוש שנים.
אם קמפיין מופז הוציא סכומים נכבדים עד כה, ואם גייס רק 72 אלף ש”ח, אז איפה הכסף? יתכן אמנם שהתרומות המרובות (אם יש כאלה) זורמות והסכומים עדיין לא דווחו – כי הרי יש פער של שבועיים למן היום שהכסף נתרם ועד לרגע בו חייבים לדווח עליו. ובכל זאת, הפער בין שניהם מצביע על איזה שהיא בעיה:
או שהכסף נתרם ולא דווח או שלא נתרם כסף ואז הקמפיין מוציא הוצאות כבדות ממקור עלום. ובכל מקרה, לדעתי, סכומי הכסף כשלעצמם מעידים על תמיכה. אם ליבני מגייסת כל כך הרבה יותר כסף ממופז, אולי זה פשוט נובע מן העובדה שיש יותר אנשים החושבים שהיא תנצח, שהיא טובה יותר?
הנה צילומי המסך של דיווחי התרומות באתר המבקר – נכון להיום, שבת ה 25 לפברואר, חודש לפני הבחירות עצמן.
ממטה מופז נמסר לי בתגובה: בקמפיין של מופז הכל מתנהל ויתנהל לפי הכללים בחוק והכללים של מבקר המדינה. הקמפיין לא יעבור את תקרת ההוצאות המותרת בחוק וידווח על כל התרומות.
מעניין שנפתלי שפיצר תרם 10,000 שקלים לאשתו ליבני. זה נראה לי שדיווח על תרומה כזאת יכול להיות לכאורה (לאו דוקא במקרה דנן) צורה להלבין תרומות לא חוקיות. אולי אורית מופז תעביר לבעלה סכום יפה והכל יסתדר?
לא נראה לי שיש עם זה בעיה. נדמה לי שבעבר ראיתי בנתוני הגיוס של עמיר פרץ תרומות מרבים בעלי שם משפחתו. זה דווקא מעיד על כך שהמועמד מגייס משאבים פרטיים, לא דבר של מה בכך, כשמדובר באנשים שאינם בעלי הון גדול.
.
מעניין לראות את התורמים.
סופסוף אנחנו מדינה מתוקנת והקשרים טוב שיראו אור יום.
עשירי ארצינו והסוכן של מדונה…
.
כלי באמת חביב. מעניין שצחי הנגבי רק הודיע שהוא רץ וכבר גייס סכומים נכבדים. האם מותר לו להשתמש בסכומים הללו לכיסוי הוצאות משפט או שזה רק נועד לצורכי פריימריס?