השתתפתי היום בפאנל של ניו-מדיה באזורי סכסוך בסמינר שאורגן על ידי בית הספר לתקשורת של המרכז הבינתחומי. בעוד נהנתי מן הדיון, מן השאלות החכמות של אנשי התקשורת הזרה והסטודנטים, עניין אחד שעלה שם גרם לי לרוץ ולכתוב את הפוסט הנוכחי.
אחד ממשתפי הפאנל, הבלוגר דניאל פרנקל, מהתנחלות נווה דניאל שבגוש עציון, סיפר כיצד במהלך רכיבה על אופניים בכבישים סביב להתנחלות, מצא עצמו במירוץ אופניים בעליות וירידות, מול ילד ערבי שחי בכפר סמוך. הנה הסיפור המלא בבלוג של פרנקל. אכן סיפור חביב ואני חייבת להוסיף, גם פרנקל עצמו איש מרשים, אינטילגנט ונעים שיחה (ושנינו, כך גילינו היום, היינו שכנים לתקופה קצרה בשכונת פוטומק במרילנד, שם הוא חי לפני שעלה לשטחים ושם אני גרתי בשנותיי בוושינגטון)
אבל הסיפור שלו חרה לי. ומי שצפה בי מדברת בפאנל, ראה איך לרגע הטלטל שבי יצאה החוצה ולא היתה מסוגלת לשתוק.
פרנקל מאמין שיש לו זכות לחיות בשטחים ואין דבר “בלתי כשר בחייו שם” (כך בבלוגו). ואני לא מבינה איך אינו רואה את העוול מול עיניו. הרי הפוסט שלו נכתב על מרוץ אופניים מאולתר בין שני אנשים. בעוד פרנקל, יכול לחזור אחר כך הביתה, לקחת את האוטו ולנסוע לכל מקום שהוא חפץ, כולל לנסוע לבן גוריון, לעלות על מטוס ולבלות בעולם, הרי שהילד, או הוריו, לא יכולים לנסוע לשום מקום. אין להם שדה תעופה, אין להם מדינה ואין להם שום זכויות תנועה. המקסימום שהילד הזה יכול לשאוף אליו, זה לרכב על אופניים. שם זה נעצר. ההיתממות הזו, של המתנחלים, כאילו הם חיים בדו קיום ובשוויון עם הפלסטינים, ושהם רודפי שלום ותו לא, מרגיזה. מרגיזה אותי כל פעם מחדש. בזכות המתנחלים יש לפלסטינים עבודה (בנייה) והם צריכים לשמוח על זכות הפרנסה. בהפוך על הפוך, המתנחלים מלאים בשכנוע עצמי שהם עושים רק טוב לשכניהם. רגע, לפלסטיני שגר בכפר השכן יש אפשרות לעבוד במשהו שאינו בניה? יש לו אופציות תעסוקה אמיתיות במרחב המוגבל בו מותר לו לרכב על אופניו?
לעניין אחר: יוזמת ז’נבה הזמינו אותי לפאנל אחר השבוע. לא כדוברת, כי אם כמאזינה. תא”ל (מיל’) ישראלה אורון אמרה דברים מעניינים על נושא הפליטים, ולמרות שהחומר מוכר, תמיד רצוי לרענן את הזכרון עם מידע ונתונים.
אבל השאלה שאנשי יוזמת ז’נבה לא הצליחו להתעלם ממנה וגם לא הצליחו לתת תשובה, היתה – מה אתם עדיין עושים כאן? כל כך הרבה שנים של ניסיונות הסברה ליוזמה וכל כך מעט ישראלים משוכנעים. ספטמבר צועד לעברנו במהירות ויוזמת ז’נבה, שתומכים בהקמת מדינה פלסטינית רק בדרך של מו”מ, לא מביעים עמדה ציבורית על המהלך ההיסטורי החשוב.
אגב, ג’יי סטריט, ארגון יהודי אמריקאי שנתן עד היום פתחון פה לשמאל היהודי בארה”ב, אכזב השבוע רבים כאשר הודיע בוושינגטון כי הם תומכים בעמדת אובמה ובהטלת וטו על בקשת הפלסטינים להקמת מדינה. ג’יי סטריט, שנוסד לפני כמה שנים כדי לתת קונטרה לנשיא, קונטרה לאיפא”ק, להשפיע על דעת הקהל משמאל, מיישר קו עם הנשיא ומפנה גב לפלסטינים. זהו אמנם לא ארגון פלסטיני, אבל מתן גיבוי לשאיפות הפלסטינים להקמת מדינה אמור היה להיות חלק מרכזי באג’נדת השלום שלהם.
הטעות שלהם חמורה, כי עכשיו הם מצטרפים לשורה ארוכה של ארגונים יהודיים לא רלבנטיים ולא מעניינים. לכל הפחות הם יכלו שלא להחליט או להצהיר על דבר בעניין.
במשך שנים מטיחים בפלסטינים שהם נוקטים באלימות כדי להשיג את מטרותיהם והנה, סוף כל סוף, הפלסטינים הולכים בנתיב דיפלומטי, בלתי אלים, עקב בצד אגודל, של מהלכים מדיניים מורכבים ודווקא עכשיו ארה”ב וישראל מתייצבות נגדם בשיא הצביעות אחרי שהובילו ביחד, את ההתנתקות החד צדדית מעזה רק לפני שש שנים. פוסט מעניין של נועם שיזף בעניין, כאן.
לך לא מובן איך הוא לא רואה את העוול הגדול שבישיבתנו בשטחים, והוא (או אני, או כל אחד אחר שלא מסכים עם התפיסה המוזרה של קידוש קווי שביתת נשק מקריים) לא מבינים על סמך מה את חושבת ש”גזל וכיבוש” הוא בסדר, במידה ונעשה ב-1948, אבל הוא חטא ועוול, אם נעשה ב-1967 (בהיקפים קטנים בהרבה, ללא גירוש אנשים מבתיהם והתיישבות על הרכוש הנטוש, תוך יצירת בעיית פליטים חמורה, שאין שום דרך שנסיגה לקווי 1967 תפתור).
אי הבנה יכולה להתקיים משני הצדדים.
לעניין יוזמת ז’נבה וג’יי סטריט: העובדה שחוזרים על הטענה כאילו המהלך הפלסטיני הוא דיפלומטי ולגיטימי, לא הופכת אותה לאמת. ובכן, בהסכם אוסלו (ראשית תהליך השלום, אליבא דשמאל, ואבי-אבות הטומאה, אליבא דכל השאר) ישנו סעיף 31 שקובע במפורש שאך ורק בהסכם יבוצעו מהלכים שישנו את הגבולות בין ישראל לרש”ף. טענת שישראל כבר ביצעה צעד חד צדדי כאשר נסוגה מאותם 14% מרצועת עזה לפני 6 שנים (“ההתנתקות”), אבל בפועל, לא היה שום דבר חד צדדי במהלך, שתואם עם הרש”ף עד לרמת הבדל. מעבר לכך, המהלך היה כזה ש-ה-ג-ד-י-ל את שטח הרש”ף, ולא הקטין אותו. העובדה שהרקבון של הפת”ח הביא לכך שהשטח עבר לשליטת חמא”ס, לא משנה את העובדה שמי שקיבל את השטח באוגוסט 2005 היה אביר מחנה השלום, אבו מאזן.
לו ב-2005 הייתה ישראל מחליטה בצעד צדדי לספח, נאמר, את גוש עציון (סתם בחרתי בגוש עציון, שמעתי שיש שם אחלה מירוצי אופניים…) – אז הייתה הקבלה בין צעד חד צדדי שלנו, לבין מה שהפלסטינים עושים עכשיו, שכן אז היה מדובר בצעד שתכליתו הגדלת השטחי באופן חד צדדי, ע”ח הצד השני, שלא בדרך המו”מ.
ג’יי סטריט, שהם אכן ארגון משולי-השוליים של השמאל, הביעו עמדה המגבה את אובמה, פשוט בגלל שאין להם אלוהים אחרים. הם לובי שפועל בתוך ארה”ב, ואע”פי שתכליתו היא אכן החלשת ישראל וחיזוק יריבותיה (גינוייהם לעופרת יצוקה, ועמדותיהם המעניינות בנושא האיראני, הם עניין לפוסט שלם…), הרי שהמגרש שבתוכו הם פועלים, לא יכול לאפשר להם לפעול נגד העמדה שהמפלגה הדמוקרטית, בהנהגת אובמה, החליטה לאמץ. הם רוצים להיות רלוונטיים במערכת הפוליטית בארה”ב, ואם כל הגורמים המשמעותיים במפלגה הדמוקרטית (כולל רוב המעגל שסביב הנשיא, שהוא ידיד קטן מאוד של ישראל בכלל, ושל ממשלתה הנוכחית, בפרט) החליטו שהאינטרס המפלגתי מחייב הטלת וטו – הרי שג’יי סטריט לא יכולה לנסר להם את הרגליים, ולצאת נגדם – ולכך לפגוע בקייס שלהם, שהם לא באמת נגד ישראל…
בכל מקרה, המהלך הפלסטיני הוא חשוב, דיפלומטי ונפלא – מי שחושב שברגע שיתחילו שם “הפגנות שמחה”, הן לא תגלושנה לאלימות ברגע הראשון של חיכוך עם כוחותינו (חיכוך שיהיה יזום מתחילה ועד סוף ע”י אותם אלה שיצעדו למחסום), הוא אופטימיסט חסר תקנה. מצד שני, מדובר באותם אנשים שעדיין לא מסוגלים להגיד “טעינו” בכל הנוגע לקריאות ההיסטריות שלהם “לא להחמיץ את ההזדמנות”, ולמהר למסור לאסד את הגולן, ובכך “לנתק אותו מציר הרשע”…
לגבי 48 – אין ויכוח על כך שהפלסטינים סירבו להצעת האום. לא שגזל וכיבוש, או כניסה לבתים של ערבים והשתלטות עליהם היא בסדר. זה לא בסדר גם ב 48.
לגבי ההתנתקות – למה אתה חושב שמהלך חד צדדי ישראלי הוא לגיטימי ובצד השני לא? אין מחלוקת שזה לא היה מהלך שבוצע בהסכמה.
זה שהם סירבו להצעת האום לא אומר שמותר לנו לכבוש שטחים מעבר לקווי החלוקה של 29 בנובמבר 1947 (וכבשנו – במקום 51% משטח המנדט, השתלטנו על 78% ממנו) – למה אין הצעות שניסוג לקווים ההם, ונחזיר למסכנים את בתיהם בשיח’ מוניס, סידנא עלי, ג’ליל, שיח’ באדר וכן הלאה וכן הלאה. הפליטים המסכנים לא היו אלה שקיבלו או דחו את החלטת האו”ם, ולמה את מקבלת את זה שהם משלמים עליה?
שלא יהיו טעויות – צדקנו ב-1948, וצדקנו ב-1967 – אבל העניין שלי הוא בהמחשת חוסר העקביות של השמאל בזיהוי מה עוול ומה אינו עוול. אין התנחלות מסכנה אחת שבנוייה על חורבות כפר פלסטיני. יש עשרות יישובים כאלה – חלק גדול מהם מאוכלס בגדולי הנאורים והנאורות…
הניסיון להפוך את ההתנחלויות לשורש הבעייה בינינו לבין הפלסטינים, זו טמינת ראש בחול שמובילה בדיוק לאותם מקומות שאליהם היא הובילה אותנו בעבר – אוסלו וצאצאיו.
אין מחלוקת שההתנתקות הייתה חד צדדית? לא יודע אם יש או אין מחלוקת, אבל בין להצהיר שמשהו הוא חד צדדי, לבין לבצע אותו בפועל בצורה זו, מפריד עולם ומלואו. הנסיגה מהרצועה בוצעה בתיאום מלא עם אבו מאזן ואנשיו ברצועה. הם לא היו חלק מיוזמת המהלך, אבל הם ממש לא התנגדו לרעיון של גירוש כל המתנחלים מהרצועה ומסירת השטח לפלסטינים.
לא יכולה להיות הקבלה בין צעד חד-צדדי ישראלי (בהנחה שמקבלים שזה חד-צדדי) שתוצאתו הגדלת השטח הפלסטיני, לבין צעד חד-צדדי פלסטיני שתוצאתו הגדלת השטח הפלסטיני.
לו ביצענו צעד חד צדדי שתכליתו הגדלת השטח שלנו (כמו בניית עוד יישוב מחוץ לאזור C), הרי שהדבר אכן היה מקביל לפעולה הנוכחית שלהם.
גבירתי, התמימות היא שלך. את תומכת בישות היחידה בעולם שאוסרת, בחוק, על יהודים(!) לקנות אדמות. אומנם חושבת את שזכרון קצר יש לאנשים, ואת כנראה צודקת. אך זוכר אני תקופה שהערבים הסתובבו חופשי וסחרו ובנו בחדרה ונתניה, ת”א ואשדוד. ואז במו גופם רצחו מאות ישראלים ויהודים. נשים, זקנים, ילדים וגברים נרצחו חפים מפשע. אז אותו ילד משלם על כך שהוריו, וחבריו רצו ועדיין רוצים לרצוח את היהודים על עצם היותם כאלה ללא תלות במקום מגוריהם.
אני לא מיתממת. אני חושבת שהישראלים לא צריכים לקנות אדמות בשטחים. חושבת שהישראלים לא צריכים לגור שם. אני מבינה שדעתי לא מקובלת עליך.
את מתכוונת ליהודים אסור לקנות אדמות ביהודה ושומרון. ואכן דעותייך הגזעניות והחשוכות שייכות לתקופות אפלות בהיסטוריה של העולם והעם היהודי בפרט. מה שעצוב הוא, שגזענים כמוך מדברים בשם חופש הביטוי והפלורליזם כאשר בפועל המרחק בינך לבין דעותיהם של מובילי משטר האפרטהייד באפריקה הוא קטן מאוד.
אני מקווה שנזכרת למה אותו הילד על האופניים לא יכול להסתובב כרצונו, אבל משום מה יש לי הרגשה שתמשיכי לטעון את אותם הטיעונים השחוקים ו”להרגיש” את אותן הרגשות. מקווה שאדבדה.
אני – אתה אבוד\ה.